Korecký: Dostálová je nová hvězda ANO. Havlíček se Schillerovou možná znervózněli

Komentátor MF DNES Miroslav Korecký

K věci (162)

Historicky nejvíce preferenčních hlasů získala v eurovolbách Klára Dostálová, která se tak stala novou hvězdou opozičního hnutí ANO. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekl komentátor Mladé fronty DNES Miroslav Korecký. Překvapením voleb je podle něj Filip Turek (koalice Přísaha a Motoristé), který získal druhý nejvyšší počet preferenčních hlasů.

Klára Dostálová podle Koreckého neměla před eurovolbami nijak výraznou pozici a řada lidí ji ani neznala. „Neměla moc plusových bodů. Nebyla členkou hnutí, ani nijak neskrývala, že neumí moc dobře anglicky. Spíše se čekalo, jestli to nebude velký výbuch hnutí ANO. Ten počet preferenčních hlasů je ale skutečně velmi výrazný. Nakonec se stala hvězdou těchto voleb a novou hvězdou hnutí ANO,“ řekl Korecký.

ČTĚTE TAKÉ: Zemětřesení v Německu? Výsledek AfD je šokující, říká Zrno. Odhalil příčiny vzestupu pravice

Dramatický úspěch Dostálové je podle něj důležitou zprávou pro současné funkcionáře opozičního hnutí. „Zejména tandem Alena Schillerová a Karel Havlíček, který je v čele ANO hned za Andrejem Babišem, možná znervózněl, že se do případné bitvy o dědictví po Andreji Babišovi může zapojit někdo třetí,“ dodal Korecký.

Největším překvapením letošních voleb je podle Koreckého Filip Turek (koalice Přísaha a Motoristé), který po Dostálové získal druhý nejvyšší počet preferenčních hlasů. „Již samotné spojení Klausových pohrobků se stranou policejních plukovníků je pro leckoho úplně bizarní, ale zafungovalo to,“ řekl Korecký. Přestože Turkova kampaň byla velice svérázná a čelil velké kritice (například za sdílení fotek nacistických starožitností na sociálních sítích), nakonec se podle Koreckého obrátilo v jeho prospěch.

Úspěch v eurovolbách zaznamenala i Kateřina Konečná a Ondřej Dostál z koalice Stačilo!. Podle Koreckého se jedná o jistý signál pro vnitřní českou politiku, ale nesmíme tyto výsledky přeceňovat. „Evropské volby jsou velmi specifické. V příštích sněmovních volbách může Stačilo! i koalice Přísaha a Motoristé vyhořet, ale minimálně dostali šanci tím, že budou zajímaví pro média. Pečlivě je bude sledovat zejména hnutí ANO, které tradičně trpí nedostatkem koaličních partnerů,“ dodal Korecký.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Okamura udělal pro selhání SPD v eurovolbách vše, říká Stonjeková. Na „nové sekáče“ neměl

Tagy: