Evropa nesmí být vydírána. Slovy o rušení práva veta jsem chtěl otevřít téma, hájí se Pavel

Petr Pavel v Evropském parlamentu

Prezident Petr Pavel přišel s novým vysvětlením svých slov o právu veta v Evropské unii. Chtěl prý jen otevřít debatu o uplatnění kvalifikované většiny v oblasti bezpečnostní a zahraniční politiky v souvislosti s plánovaným rozšiřováním unie. Jeho slova spustila vlnu kritiky od opozičních politiků, někteří představitelé vládních stran se ho však zastali.

Projev Petra Pavla v Bruggách vyvolal poprask. Konkrétně zmínka o hlasování kvalifikovanou většinou v některých oblastech na úkor práva veta. „Musíme však být připraveni v domácí diskusi zvážit různé návrhy, jak upravit rozhodovací proces EU, včetně přechodu k hlasování kvalifikovanou většinou v některých oblastech,“ řekl ve středu při zahájení nového ročníku na College of Europe v belgických Bruggách.

ČTĚTE TAKÉ: Právo veta je silná páka, vzdát se ho je hloupost, míní Kolář. EU může i škodit, namítl Špidla

„To by byla pro nás úplná katastrofa a ztráta svrchovanosti,“ reagoval na prezidentova slova předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Hlavu státu zkritizoval také europoslanec SPD Ivan David „Prezident České republiky nemá vůbec právo otevírat téma, které by vedlo k tomu, že by jaksi byly opomíjeny zájmy České republiky,“ uvedl.

Pavel teď mluví o lžích a manipulaci svých slov. Naznačil prý jen otevření debaty. „Ve složitém období, ve kterém Evropa bude potřebovat přijímat rychle účinná opatření v těch nejtěžších otázkách, tak si nemůžeme dovolit, aby jeden stát použil právo veta a vydíral tak všechny ostatní,“ řekl ve videu zveřejněném na sociálních sítích.

Některé vládní strany mu dávají za pravdu. „Skutečnou demokracií v unii je ta kvalifikovaná většina, protože pokud jeden stát může všechny ostatní zablokovat, tak to není demokracie,“ zastala se prezidenta europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti).

Jenže třeba podle europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) by se Česku mohlo krutě vymstít, pokud bychom debatu otevřeli například v oblasti bezpečnosti. „Tam patří třeba otázka migrace a velmi brzo by se mohlo stát, že bude přijímaná určitá legislativa, která se nám, státům střední a východní Evropy, rozhodně nebude líbit,“ zmínil.

„Česká republika se pod mým vedením nebrání žádné debatě v Evropské unii,“ reagoval předseda vlády Petr Fiala (ODS). O případných reformách unie bude chtít prezident s premiérem mluvit na jejich příštím společném jednání.

Tagy: