Macrone, tvůj pas nechceme, skandovali Francouzi. Proti opatřením protestují už pět týdnů

Francouzi už pátou sobotu po sobě protestovali proti covid pasům.

Po celé Francii protestovaly tisíce lidí už pátou sobotu v řadě

Shromáždili se v ulicích Paříže, Marseille, Nice nebo Montpellieru. Už pátou sobotu v řadě protestovali Francouzi proti takzvaným covid pasům. Stovky tisíc demonstrantů skandovaly „Svoboda, svoboda“ nebo „Macrone, tvůj pas nechceme!“. Například v Lyonu musela policie použít slzný plyn.

Francouzi se nedokážou smířit s tím, že bez covid pasu budou podle nich občany druhé kategorie. Covid pasy totiž umožňují mimo jiné vstup do pohostinských zařízení. Na stovkách míst po celé zemi se tak již pátou sobotu za sebou sešly tisíce lidí, celkem se jejich počet odhaduje až na čtvrt milionu.

Prezident Emmanuel Macron ale nehodlá tlaku podlehnout a opatření se naopak stále zpřísňují. Vláda chce občany namotivovat, aby se nechali očkovat. Demonstranti ale tvrdí, že pasy omezují jejich svobodu a rozdělují společnost. „Zdravotní krize není za námi, s tímto virem budeme žít ještě několik měsíců,“ vzkazuje Macron.

Protesty jsou sice nejsilnější na jihu země, v Paříži se ale do pohybu daly hned tři mnohatisícihlavé průvody. Ačkoli jsou demonstrace ve Francii poměrně běžným a častým způsobem vyjádření nesouhlasu s vládní politikou, rozsah nynějších akcí je podle tamních médií vzhledem k létu a období dovolených velmi nadprůměrný.

Jako první se v Paříži vydali na pochod příznivci takzvaného hnutí žlutých vest, které v letech 2018 a 2019 protestovalo zprvu proti zdražování pohonných hmot a bydlení. Zhruba hodinu po nich se na Katalánském náměstí setkali účastníci pochodu organizovaného Florianem Philippotem, šéfem strany Patriotů a někdejším členem krajně pravicového Národního sdružení (RN). Třetí a nejmenší pařížský pochod startoval u burzovního paláce. Na průběh dohlíželo jen v hlavním městě 1600 příslušníků pořádkových sil.

Stop koronašílenství!

V davech protestujících byli mladí i staří, muži i ženy, lidé různých profesí. Na transparentech, kterými se vyzbrojili, se objevují hesla jako „Osvoboďme Francii“, „Stop koronašílenství“ nebo „Macrone, vezmi si svůj pas a vypadni“. Během předchozích demonstrací se objevily i nápisy, které stávající opatření přirovnávaly k nařízením nacistického Německa. Například v Lyonu musela policie použít i slzný plyn.

Francouzi často označují covid pasy také jako „zdravotní“. Co vše může takový pas obsahovat? V barech, kinech, nemocnicích nebo vlacích se od pondělí vyžadují QR kódy, které mají prokázat, že jejich držitel nemá covid. Zdravotní pas může obsahovat informaci o očkování, negativním testu nebo prodělání nemoci. K lidem, kteří nebudou mít potvrzení, jsou kontroloři první týden tolerantní. Od dalšího týdne ale už bude hrozit pokuta 135 eur (asi 3425 Kč).

Minulou sobotu se podle ministerstva vnitra sešlo 237 tisíc demonstrantů. Pořadatelé manifestací ale vládu obviňují, že čísla záměrně podhodnocuje. Skupina Nombre jaune (Žluté číslo), která svůj název odvozuje od protestního hnutí Žluté vesty, za minulý víkend eviduje nejméně 415 tisíc demonstrantů, přičemž celkový údaj je součtem údajů z jednotlivých měst po celé Francii.

Tagy: