Korunovace přitahuje vyšinuté jedince. Británie na ní nakonec vydělá, myslí si Sklenář

I když Karel III. měsíce dopředu ujišťoval Brity, že korunovace bude velmi komorní, půjde nakonec o mimořádně nákladnou akci. Přesto na ní Britové vydělají. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to sdělil Miroslav Sklenář, někdejší ředitel protokolu Kanceláře prezidenta republiky, který se zmínil také o přípravách korunovace nebo o příčině neoblíbenosti vévodkyně Meghan.

Za pár hodin odstartuje v Británii korunovace krále Karla III. Ve Westminsterském opatství bude po 70 letech korunován vládce Spojeného království. Zatímco Alžbětina korunovace by dnes daňové poplatníky vyšla v přepočtu zhruba na více než miliardu korun, ta Karlova bude zřejmě ještě dražší.

Korunovace Karla III. Zeptejte se na vše, co vás zajímá bývalého ředitele protokolu Kanceláře prezidenta republiky Miroslava Sklenáře

Korunovace Karla III. Zeptejte se na vše, co vás zajímá bývalého ředitele protokolu Kanceláře prezidenta republiky Miroslava Sklenáře .

Posted by CNN Prima NEWS on Thursday, May 4, 2023

„Korunovace je nejvrcholnější státní akt britské monarchie. Veškeré náklady platí vláda, nese veškerou odpovědnost, a to včetně seznamu hostů,“ sdělil Miroslav Sklenář v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Významnou část korunovační rozpočtu totiž zabírají výdaje na bezpečnost. „Podobné události přitahují psychicky narušené osoby. Bude to největší bezpečnostní akce v historii Británie, a to něco stojí. Odhaduje se to na 100 milionů liber (zhruba 2,7 miliardy korun, pozn. red.),“ zmínil Sklenář.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vstupy z Londýna, komentář expertů i zákulisí. Sledujte speciál ke korunovaci Karla III.

Do britské státní truhlice se ale peníze oklikou vrátí. Země bude profitovat na turismu nebo prodeji upomínkových předmětů.

„Je to největší akce kongresové turistiky. Do Londýna se sjedou statisíce, možná miliony lidí. K tomu máte výrobu všemožných reklamních předmětů. Říká se tomu multiplikační efekt investice, jedna vložená libra by mohla přinést až 1,5 libry zpět. Jsem hluboce přesvědčený, že nakonec bude korunovace zisková,“ soudí bývalý protokolář.

Trénink korunovace

Podle něj účastníci korunovace pečlivě na sobotní slavnostní den trénují. A nácviku se účastní dokonce i sám král Karel. „Britští novináři zjistili, že v jednom sále Buckinghamského paláce je kopie té části Westminsterského opatství, kde budou král s královnou sedět. A tak nacvičují, kde budou a co řeknou,“ řekl Sklenář.

V rozhovoru se také zmínil o těch, kteří na korunovaci nedorazí. Nejvíce sledovaným jménem je pochopitelně vévodkyně Meghan, která zůstane v USA oficiálně kvůli tomu, aby připravila narozeninovou oslavu pro syna Archieho, který se narodil právě 6. května. Do Londýna tak odcestuje jen princ Harry.

„Harry s Meghan nejsou v Británii vítáni. Bylo to vidět už na pohřbu Alžběty. Jejich popularita je někde kolem dvaceti procent. Při korunovaci se veškerá pozornost upírá na krále, případně královnu. Britové nechtějí, aby to cokoli narušilo. Během pohřbu si vyzkoušeli, že účast Meghan nic dobrého nepřinesla,“ prohlásil Sklenář.

Na korunovaci nedorazí také šéf Bílého domu Joe Biden. „Americký prezident nikdy nebyl na korunovaci britského panovníka, možná v tom hraje roli, že Spojené státy bývaly kolonií Anglie,“ spekuloval bývalý protokolář. Biden má navíc částečně irské kořeny.

Na kompletní rozhovor s Miroslavem Sklenářem se můžete podívat ve videu výše.

Tagy: