Nosil ji Jiří VI. i Alžběta II. Podívejte se na detailní popis britské imperiální koruny

Na hlavě ji nosil Jiří VI., poté Alžběta II. a nyní připadne Karlovi III. Řeč je o britské imperiální koruně, jejíž vzhled a konkrétní složení ve vysílání CNN Prima NEWS podrobně rozebrala reportérka Anna Kadavá. Využila k tomu speciální grafický program. Slavnostní korunovace Karla III. se uskuteční již tuto sobotu.

Britská imperiální koruna (anglicky Imperial State Crown) je jedním z nejdůležitějších korunovačních klenotů Spojeného království. Byla vyrobena v roce 1937 pro otce královny Alžběty II. Jiřího VI. Má tvar podobný koruně svatého Eduarda, tedy fundament tlapatých křížů, které se střídají s liliemi, nad nimiž jsou čtyři půloblouky završené křížem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Opulentní, drahá a překvapivě deštivá. Jak vypadala korunovace královny Alžběty II.?

Uvnitř je sametový čepec s hermelínovým lemem. Na koruně se pak nachází množství drahých kamenů – konkrétně 2 868 diamantů, 273 perel, 17 safírů, 11 smaragdů a pět rubínů. Králové a královny s touto korunou opouštějí Westminsterské opatství, mávají poddaným z balkónu v Buckinghamském paláci, ale také zahajují schůzi britského parlamentu.

Podívejte se na podrobný grafický rozbor, který provedla Anna Kadavá ve studiu CNN Prima NEWS:

Karel III. bude již v sobotu oficiálně korunován na krále Velké Británie. Sám dlouho dopředu avizoval, že slavnostní ceremoniál bude méně opulentní než ty, kterým Londýn přihlížel v historii.

Korunovace, jejíž počátky sahají tisíc let do minulosti, bude přesto pro Spojené království největší slavnostní událostí od té, kterou v roce 1953 uspořádala Karlova matka, královna Alžběta II. Pro některé Brity jde o příležitost, která nastane jednou za život.

Tagy: