Chcete se během veder zchladit? Češi si oblíbili návštěvy jeskyní, uvnitř je i o 20 stupňů méně

Bozkovské dolomitové jeskyně

Před vedrem se lidé schovávají i v jeskyních

Češi znavení sérií tropických dnů hledají možnosti, jak se zchladit. Koupaliště lámou návštěvnické rekordy, ale velký zájem je také o prohlídky jeskyní nebo jiných podzemních prostor.

V Bozkovských dolomitových jeskyních na Semilsku je podle zdejšího správce Dušana Milky stabilní teplota okolo osmi stupňů nad nulou po celý rok. Právě sem míří stovky návštěvníků denně, malé skupinky vyrážejí na prohlídku každý deset minut.

ČTĚTE TAKÉ: Větší zátěž na srdce či ztráta pozornosti. Jak horké noci ovlivňují spánek a zdraví?

„Lidi utíkají před vedrem, pro nás je tohle počasí doslova požehnání, vždycky, když je delší čas horko, stoupne nám návštěvnost,“ popsal pro CNN Prima NEWS Milka. Rozdíl teplot venku a pár desítek metrů pod zemí je dramatický, v těchto dnech běžně i přes 20 stupňů.

„Nejnáročnější je to pro naše průvodce, kteří neustále přecházejí z horka do chladu. Musíme na ně dávat pozor, aby neztratili hlas,“ vysvětlil Milka. Mladý průvodce Richard Mlejnek jeho slova potvrzuje. „Jakmile vylezeme nahoře, okamžitě se svlékáme, od toho horka doslova dostanete facku,“ dodal pro CNN Prima NEWS.

Dobře se oblečte

Podcenit nízké teploty v podzemí se nevyplácí, prohlídka trvá pětačtyřicet minut a během té doby se návštěvníci zchladí opravdu hodně. „Je dobré mít aspoň nějakou mikinu, svetr, bundu, hodí se dlouhé kalhoty, v kraťasech a tílku to nebývá úplně příjemné,“ zdůraznil Milka.

Bozkovské jeskyně patří mezi rozlohou nejmenší přístupné jeskynní systémy u nás, chlubí se mimo jiné největším podzemním jezerem v Česku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Horko zabíjí: I běžné činnosti mění v riskantní záležitost. Experti popsali smrtící mechanismus

Tagy:
průvodce jeskyně horko CNN Prima NEWS koupaliště volný čas Česko okres Semily životní styl a volný čas cestování a turismus Bozkovské jeskyně