Kovanda: Ceny pohonných hmot mohou nahrát Harrisové. Některé její návrhy jsou populistické

Ekonom Lukáš Kovanda

Co na to vaše peněženka 11.9.2024

Možné zlevnění cen pohonných hmot ve Spojených státech může podle ekonoma Lukáše Kovandy nahrát plusové body Kamale Harrisové. Zároveň zpochybnil její návrh, který má za cíl regulovat ceny vybraných potravin na americkém trhu. Společně s komentátorem Janem Macháčkem v pořadu Co na to vaše peněženka ve vysílání CNN Prima NEWS také zhodnotili noční debatu kandidátů na budoucího prezidenta USA.

Macháček se pozastavil nad tím, že v debatě byla poměrně upozaděna ekonomická témata. Podle Kovandy mohlo jít o taktický záměr Harrisové. „V ekonomických otázkách má Trump před Harrisovou náskok. Ona však dokázala v tomto směru šikovně manévrovat a nepustila Trumpa k iniciativě,“ uvedl Kovanda.

ČTĚTE DÁLE: Trump je jasným vítězem debaty, tvrdí republikáni. Harrisové se smějí kvůli grimasám

Oba hosté pořadu se shodli, že ekonomická témata jsou obecně během amerických prezidentských voleb jednou z klíčových věcí. Harrisová je podle nich jako viceprezidentka v administrativě současného prezidenta Joe Bidena v těžší pozici než Trump. „Je vnímána americkou veřejností jako ta, která má na svědomí stav americké ekonomiky,“ upozornil Kovanda s tím, že výrazně pomoci by jí mohlo zlevnění pohonných hmot v USA.

Harrisová také v polovině srpna přišla s návrhem regulovat ceny vybraných potravin na americkém maloobchodním trhu. Ve hře je dokonce federální zákaz zdražování určitých produktů, připomněla v srpnu agentura AP. „Ekonomicky to nejde zavést tak, jak by si představovala. Je to populistické opatření,“ komentoval to Kovanda.

Macháček upozornil na problematická vyjádření demokratických lídrů. „Třeba boj s klimatem je prý jejich hlavní záměr a pak se Harrisová chlubí tím, že těžba ropy trhá rekordy. To na mě působí nelogicky,“ divil se komentátor.

Po noční debatě oba experti favorizují na celkové vítězství Harrisovou. Kovanda poukázal na fakt, že demokratické kandidátce věří i sázkové kanceláře. „Momentální dynamika je spíše na straně Harrisové,“ přitakal Macháček.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Debatu ovládla Harrisová, ukazuje průzkum CNN. Trump měl oslovit jen třetinu sledujících

Tagy:
jídlo ekonomika politika Lukáš Kovanda volby Jan Macháček USA Donald Trump makroekonomie pohonné látky Kamala Harrisová ekonomika, obchod a finance