Kovanda o hypotékách: Klienti musí dát bankám nůž na krk. Řada domácností už jde na krev

Ekonom Lukáš Kovanda

Co na to vaše peněženka, Oldřich Beránek, Lukáš Kovanda - 17.10. v 17:55

Klienti musí dát bankám nůž na krk a varovat je, že odejdou ke konkurenci. Tak okomentoval situaci s hypotékami hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda ve vysílání CNN Prima NEWS. Zdůraznil, že draví zákazníci, kteří si chtějí vybojovat dobrou nabídku, jsou pro banky cennější. Ekonom rovněž popsal dlouhodobou bolest tuzemského nemovitostního trhu.

Některé banky podle Kovandy otálejí s větší reflexí poklesu úrokových sazeb. „Na levnější hypotéky si musíme počkat do příštího roku. Doporučuji, aby si lidé obešli všechny banky, ne pouze tu svou,“ poradil ekonom.

K TÉMATU: Banky klientům rozšiřují nabídku investic. Proč ale vynechávají kryptoměny?

„Nabídku musí klienti pečlivě zvážit, dokonce položit svým bankám nůž na krk – pokud se jim ceny nelíbí, mohou pohrozit tím, že odejdou ke konkurenci,“ prohlásil v pořadu Co na to vaše peněženka s tím, že instituce mohou jednotlivým klientům sazby zlevňovat.

Odborník na finanční plánování OVB Allfinanz Oldřich Beránek připomněl, že v případě sjednávání hypoték „nefunguje ideální svět“. „Záleží totiž na metodice jednotlivých bank. Každá zvlášť vyhodnocuje, zda může klient na hypotéku dosáhnout. V případě peněz na stavbu nemovitosti je jedna instituce jednoduchá, u druhé se lidé setkají s náročným papírováním,“ sdělil expert.

Kovanda zdůraznil, že banky své klienty segmentují. „Líná huba, holé neštěstí. Komu je jedno, jakou platí sazbu a na vše přikývne, bude holt platit hodně. Kdo je však dravý a chce si vybojovat něco lepšího, je pro banky cenný klient a více se na něj soustředí. Pokud splní podmínky, s větší pravděpodobností mu nabídnou lepší cenu,“ shrnul.

Lidé by podle něj neměli automaticky spoléhat na to, že rovnou omráčí banku svým ekonomickým portfoliem a hypotéku získají. „Domácností, které na ni v současné době nedosáhnou, je více než 50 procent,“ varoval.

Zdůraznil také, že část klientů jde v domácím rozpočtu ohledně hypotéky „na krev“. „To, že Češi potřebují ve statistikách 13 ročních platů na pořízení vlastního bydlení, se určitě nezlepší. Považuji to za dlouhodobou bolest tuzemského trhu s nemovitostmi. Neočekávám, že by se tato statistika v příštích letech zlepšila,“ dodal Kovanda.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Podívejte se, jak chléb od revoluce zdražil. Za mzdu si jich ale koupíme víc

Tagy: