Kovanda: V Česku koncentruje majetek úzká skupina miliardářů. Západ u afrického trhu zaspal

Ekonom Lukáš Kovanda v pořadu Svět financí s Trinity Bank

SVĚT FINANCÍ S TRINITY BANK (26)

Majetek v Česku je koncentrován v rukou úzké skupiny miliardářů, pronesl v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda. Podotkl, že například v Polsku je scéna bohatých lidí více rozprostřená. Africký trh podle ekonoma zůstal mimo pozornost Západu, čehož využila Čína. Země na západní polovině zeměkoule podle něj zaspaly.

Česká ekonomika podle Kovandy bohatne. „Přetřásá se však otázka její stagnace. Nicméně domácí miliardáři jsou při chuti, český kapitál expanduje do světa,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

K TÉMATU: Ministerstvo práce by mělo připravit sociální program pro zaměstnance Liberty, tvrdí Středula

Zdůraznil, že v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu a následnou snahou odstřihnout se od ruského plynu výrazně stouply burzovní ceny energií. „Vedlo to ke zvýšeným ziskům energetických společností, ať už majetku Pavla Tykače nebo Daniela Křetínského, což umožnilo expandovat do dalších oblastí,“ poznamenal.

Majetek v Česku podle ekonoma ovšem koncentruje jen úzká skupina miliardářů. „Třeba v Polsku je scéna bohatých lidí značně rozprostřenější, majetek nedrží v rukou několik lidí,“ řekl v pořadu Svět financí s Trinity Bank.

Řeč byla i o africkém trhu. Hlavní ekonom společnosti J&T Banka Petr Sklenář zdůraznil, že se jedná z hlediska investic o potenciál, nikoli o realitu. „Náš export je na celý kontinent zanedbatelný,“ uvedl.

Afrika podle Kovandy zůstala stranou zájmu západních států. „Této skutečnosti využila Čína, které se tam podařilo zdatně proniknout. Nejde jen o zájmy jejich miliardářů a investorů, ale spíše obecně o čínské geopolitické zájmy. Západ na africkém trhu zaspal,“ zdůraznil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Končí lhůta pro výměnu bankovek. V peněžence je můžete mít i vy, jak je poznáte?

Tagy: