Koronavirus v krajích: Moravské nemocnice omezují péči, Karlovarsko za premianta

V Česku za pátek přibylo 8 618 nových případů nákazy koronavirem. Znovu jde o rekordní přírůstky. Vysoké počty pacientů kromě Prahy mají i například moravské regiony a Středočeský kraj. Rapidně se zhoršuje také situace v nemocnicích.

Celkový počet nakažených v jednotlivých krajích lze vidět níže:

Tradičně největší nárůst zaznamenala Praha, ve které za pátek bylo pozitivně testováno 1 386 lidí. Dosud nejvyšší denní přírůstek v hlavním městě, který pochází z úterý, je přitom o více než 500 případů nižší.

Špatná je situace také ve Středočeském kraji, který je již celý zabarven do červené barvy na covidovém semaforu. Zde v pátek přibylo na 1 143 případů nákazy.

Šéf nemocnice v Uherském Brodě: situace je závažná

Nepříliš příznivá situace je i ve všech moravských krajích. Ve Zlínském přibylo rekordních 676 infikovaných. Stejně jako Středočeský má i tento kraj na semaforu červenou barvu. Velmi se zhoršuje i situace s místními nemocnicemi. Vážná je mimo jiné v té uherskohradišťské. „Predikce přísunu covidových pacientů, jak na standardní, tak na intenzivní lůžka uherskohradišťské nemocnice, jsou alarmující. Jsme nuceni omezovat neakutní péči a vytvářet lůžkové i personální kapacity ke zvládnutí probíhající krize,“ napsal na svém facebookovém profilu ředitel nemocnice Petr Sládek.

Fungování nemocnic už se rekordní přírůstek COVID-19 pacientů dotkl i v Olomouckém kraji, kde hygienici zjistili 681 potvrzených nákaz. V kraji už kvůli zhoršující se pandemické situaci došlo k uzavření nemocnic pro návštěvy, zavírají se i sociální zařízení. Fakultní nemocnice Olomouc pak rozhodla o omezení neakutních plánovaných operací.

Rekordní počet nakažených byl za pátek zaznamenán i v Jihomoravském kraji. Zde přibylo 963 pozitivních případů. „Nárůst počtu osob s pozitivním nálezem koronaviru odpovídá komunitnímu šíření viru v populaci tak, jak je známe u jiných respiračních infekcí,“ uvedla v tiskové zprávě ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek.

K tisícovce případů se blížil i Moravskoslezský kraj. Zde za pátek bylo pozitivně testováno 923 osob. „Strmost nárůstu křivky je skutečně dramatická. Všechny nové hospitalizace a úmrtí zasáhly věkovou skupinu 60+,“ uvedl hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Na Karlovarsku nepřibyla ani stovka nakažených

Hned 338 nových případů zaregistrovali v Libereckém kraji. Šéf krajské hygieny Vladimír Valenta v pátek prohlásil, že zatím se daří definovat ohniska nákazy. „Komunitní přenos ale už s největší pravděpodobností může začínat,“ doplnil hygienik. Jen o trochu více případů bylo zaznamenáno v Plzeňském kraji, kde přibylo 359 nakažených.

V Královéhradeckém kraji páteční přírůstek činí 149 případů. Celý kraj je již nově zabarven do červena, přitom ještě před týdnem zde byly tři regiony zelené. Sousední Pardubický kraj je naopak celý ještě oranžový, i zde přibyl rekordní počet nakažených – 351 lidí.

Nad čtyři stovky nových případů za pátek se dostaly tři kraje. Ústecký kraj zaznamenal 419 pozitivních testů, v Jihočeském přibylo 499 infikovaných a na Vysočině pak 457 nakažených osob. Nejmenší přírůstek má Karlovarský kraj, který je dokonce pod jednou stovkou. Za pátek totiž místní hygienická stanice hlásí 88 nových případů.

Tagy: