Harry oklamal Alžbětu II. Babička mu schválila účast v show, teď je z výsledku pobouřená

Královna Alžběta II. sice princi Harrymu schválila odvysílat novou dokumentární sérii o psychických problémech, netušila ale, že její vnuk hned v prvním díle nařkne královskou rodinu z „úplného zanedbání“. Webu Daily Mail to řekly zdroje, které mají k britským panovníkům blízko.

Jeden ze zdrojů webu Daily Mail sdělil, že královna Alžběta a její syn princ Charles z Walesu jsou Harryho odhaleními v jeho novém pořadu „absolutně pobouření“. Jeho vztah s příbuznými prý nyní „visí na vlásku“.

Princ Harry v rozhovoru, který je součástí několikadílného dokumentu o duševním zdraví Mé já, které nevidíš (The Me You Can’t See), na němž spolupracoval s moderátorkou Oprah Winfreyovou, obvinil svou rodinu z „úplného zanedbání“ jeho duševního zdraví. Tvrdil také, že kvůli svému otci princi Charlesovi trpěl. Monarchii rovněž kritizoval, že se pokusila „pošpinit“ jeho ženu Meghan.

Zdroje z královského paláce uvedly, že Harry svou rodinu v minulosti informoval, že chce vytvořit několikadílný dokument o duševním zdraví. Žádost probral nejen s královnou, ale také s otcem Meghan, a to ještě předtím, než se vztah dcery a otce kompletně sesypal. Alžběta mu v roce 2018 měla dát svolení.

Způsob, jakým Harry smysl a obsah pořadu paláci představil, byl však podle zdrojů „jasně zavádějící“. Nikdo z členů monarchie by prý nesouhlasil s tím, co se ve skutečnosti na televizních obrazovkách odvysílalo. Rozhovor s vévodou ze Sussexu vnímají jako „osobní útok na jeho otce a instituci“.

„Lidé okolo královny a prince Charlese jsou absolutně pobouření tím, co se odehrálo. Je to otázka důvěry – a upřímně, ta teď visí na vlásku. Všichni v kruzích paláce chovají k Harryho traumatům a obtížím pochopení. Je ale smutné a nepříjemné, že je sdílel v mezinárodní televizní show,“ řekl jeden z blízkých zdrojů.

Šestatřicetiletý člen královské rodiny se v prvním díle několikrát opřel do svých příbuzných. Dokonce přiznal, že v minulosti pil a užíval drogy, aby unikl úzkostem. „Tyto intimní detaily jeho útrap rozhodně vykreslují velmi negativní obraz jeho rodiny a výchovy,“ konstatoval nejmenovaný zdroj.

Harry slíbil veterány, mluvil ale o svém dětství

Princ Harry totiž podle něj v minulosti řekl, že by rád promluvil o tom, jak je důležité, aby vojenští veteráni po návratu do civilu dostali správnou psychickou podporu. Neprozradil ale, jaké konkrétní informace hodlá před kamerou sdílet.

Princ Harry mimo jiné v dokumentu tvrdil, že kvůli otci trpěl. „Když jsem byl menší, táta mně i Williamovi říkával: ,No, takové to bylo pro mě, takže takové to bude i pro vás.‘ Ale to nedává smysl. Jen proto, že jsi trpěl, nemusí trpět i tvoje děti. Právě naopak. Pokud jsi trpěl, dělej všechno pro to, abys ze všech negativních zkušeností udělal pro své děti ty dobré,“ řekl.

To, o čem měl dokument původně být, a to, co Harry veřejně popsal, podle zdroje „odsunul stranou“, když „osobně zaútočil na svého otce a dětství“. „Harry má rozhodně právo na to, svobodně mluvit o své pravdě, vždy tu ale bylo nějaké pochopení a odpovědnost,“ dodal zdroj.

Vévoda ze Sussexu v roce 2019 oznámil, že chystá pětidílný dokument, který má vyzdvihnout a destigmatizovat psychické obtíže, jimž čelí mnozí lidé po celém světě. „Opravdu věřím, že dobré duševní zdraví je klíčem k silnému vedení, produktivním komunitám a mému účelnému já,“ napsal tehdy v prohlášení.

Dostalo se mi jen zanedbání, znělo z úst prince

Princ Harry se otázkám duševního zdraví věnuje již dlouho. V dokumentu odhalil i to, že čtyři nebo pět let docházel na terapii. Mluvil také o ženě Meghan a jejích psychických problémech. „Meghan se rozhodla, že se mi svěří se svými sebevražednými myšlenkami a způsoby, kterými se chystala svůj život ukončit. Nejděsivější pro ni bylo to, jak jasné měla myšlenky,“ sdělil vévoda ze Sussexu.

„Cítil jsem se zcela bezmocný. Myslel jsem, že mi rodina pomůže – ale na jakoukoliv žádost, prosbu, varování, cokoliv se mi dostalo jen úplného ticha nebo zanedbání,“ uvedl v rozhovoru.

Narazil i na téma rasismu, kterého byla podle něj Meghan v Británii terčem. V dokumentu se rozpovídal také o svých psychických problémech a traumatech, která ho doháněla po smrti matky, princezny Diany.

Uvedl, že byl stále ještě traumatizován poté, co musel kráčet za její rakví, a že v hlavě stále slyší zvuk kopyt koní z pohřebního průvodu.

Tagy: