První slova královny o nákaze covidem: Tahle hrozná pandemie. Člověka to unaví a vyčerpá

Královna Alžběta II. se na konci března zúčastnila piety za svého zesnulého manžela prince Philipa.

Britové si po vystoupení královny na veřejnosti oddychli

Britská královna Alžběta II. se poprvé vyjádřila k onemocnění COVID-19, které v únoru prodělala. Uvedla, že infekce ji velmi unavila a vyčerpala. Pětadevadesátiletá panovnice to podle BBC prohlásila při videohovoru s mužem, kterého nemoc připravila o otce a bratra, a se zaměstnanci nemocnice, kde se léčil.

Buckinghamský palác v únoru oznámil, že královna se nakazila koronavirem a pociťuje mírné příznaky onemocnění. Nejstarší a nejdéle vládnoucí panovnice na světě se na veřejnosti příliš neobjevovala už od loňského října, kdy strávila noc v nemocnici kvůli blíže nespecifikovaným zdravotním obtížím. Na konci března se zúčastnila mše ve Westminsterském opatství na počet svého manžela, prince Philipa, který zemřel loni v dubnu.

„Člověka to (COVID-19) velmi unaví a vyčerpá, že?“ řekla panovnice během videohovoru se zdravotníky a pacienty londýnské nemocnice, která otevřela oddělení na její počest. „Tahle hrozná pandemie. Není to pěkný výsledek,“ dodala směrem k pacientovi Asefu Hussainovi, který COVID-19 také prodělal, a jeho ženě Shamině.

Hussain byl v prosinci 2020 třetím členem své rodiny, kterého kvůli nemoci museli přijmout do nemocnice. Zatímco se tam léčil, jeho bratr a otec se stejnou diagnózou zemřeli. Sám strávil sedm týdnů na plicním ventilátoru, z následků se zotavuje do dnešních dnů.

Královna si také vyslechla, jak se zdravotníci vypořádali s obrovským přívalem pacientů s covidem. „Jako zdravotní sestry jsme se postaraly o to, aby nebyli sami,“ řekla panovnici jedna z ošetřovatelek. „Drželi jsme je za ruce, utírali jim slzy a utěšovali jsme je. Občas jsme měli pocit, že běžíme maraton bez cílové rovinky,“ dodala.

Tagy: