Kreml chce výhru Trumpa, tvrdí rozvědka. USA si posvítí na ruské domény i vlastní občany

Zpravodajské služby USA varovaly Kongres s tím, že se Rusko snaží ovlivnit letošní americké volby. Kreml si údajně přeje výhru Donalda Trumpa. Americké úřady se proto pustily do blokování proruských domén a snaží se lokalizovat také domácí subjekty, které Rusko podporují. Upozornil na to list The New York Times.

O tom, že se Kreml zřejmě snaží ovlivnit americké volby, se otevřeně začalo mluvit už před volbami v roce 2016. Teď je téma na stole znovu. Zpravodajské služby předaly Kongresu informaci, že se ruské kanály snaží ovlivnit mínění amerických voličů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Exkluzivní průzkum CNN. Harrisová vede v klíčových státech, Trump by vyhrál jen v Arizoně

Rusko se podle zprávy snaží dosáhnout toho, aby ve volbách vyhrál republikán Donald Trump. Údajně kvůli tomu, že se negativněji než demokratka Kamala Harrisová staví k další pomoci Ukrajině.

USA se tak podle listu The New York Times ve velkém pouštějí do potírání ruského vlivu na svém území. Začíná to uvalováním sankcí na ruské propagandisty a organizace.

Americké ministerstvo financí si posvítilo například na ruskou organizaci ANO Dialog, která pomáhá udržovat síť Doppelgänger, jež se soustředí mimo jiné na falešné zrcadlení známých západních webů nebo profilů, ke kterým ale přidává vlastní proruské texty.

Konec víz pro ruské novináře

Washington také uvalil sankce na vybrané zaměstnance ruských médií a zakázal úřadům vydávat těmto lidem víza do Spojených států. Web Washington Post informoval, že se sankce úřadů týkají zejména zaměstnanců ruského média Russia Today (RT).

Americké ministerstvo zahraničí navíc nabízí odměnu 10 milionů dolarů (225 milionů korun) výměnou za informace, které by se týkaly zahraničního vměšování do amerických voleb.

Americké úřady také vyrazily do boje proti doménám ruských nebo proruských webů. Údajně je v jejich hledáčku více než třicet domén, které úřady zabavují nebo blokují.

Washington si ale posvítí i na domácí občany, kteří úmyslně šíří ruský narativ.

„Ministerstvo spravedlnosti a FBI také vyšetřují několik Američanů obviněných z vědomého šíření falešných zpráv o Kremlu. Úředníci však zdůraznili, že jejich cílem není omezit svobodu projevu. Američané, kteří pouze opakují nebo šíří příběhy, které vidí v ruských státních médiích, nejsou podle úředníků v rámci těchto snah vyšetřováni,“ uvedl web The New York Times.

Ne každému ale takové ujištění úřadů stačí. Někteří Američané, zejména příznivci Trumpa, vnímají obvinění, že Rusko údajně šíří dezinformace, jako snahu podkopat jejich vlastní názory.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Sjezd demokratů okouzlili Obamovi. Guvernér popsal reportérovi CNN Prima NEWS atmosféru

Tagy:
USA Rusko Donald Trump ovlivňování Kamala Harrisová Americké volby 2024