Kovanda: Ekonomiku poškodí jak Trump, tak i Harrisová. Zapomínají na největší problém USA

Ekonom Lukáš Kovanda

SVĚT FINANCÍ S TRINITY BANK (36)

Kandidáti na prezidenta Spojených států amerických Donald Trump i Kamala Harrisová mají daňové plány, které dlouhodobě poškodí ekonomiku země. V pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS to řekl ekonom Lukáš Kovanda. Podle něj upřednostňují krátkodobé impulsy.

Dlouhodobý problém ekonomiky Spojených států je obrovský státní dluh, který podle Kovandy již překonal 120 procent HDP. „To je takřka trojnásobná úroveň oproti třeba českému zadlužení,“ uvedl Kovanda.

ČTĚTE TAKÉ: Frakování, Izrael a Trumpovy urážky. Harrisová pro CNN odhalila i pozadí Bidenova odchodu

Pokud se Donald Trump stane prezidentem, plánuje provést další daňové škrty a plošné daňové úlevy. „Nikde však není konkretizováno, kde ty ztracené příjmy chce vykompenzovat. Z krátkodobého hlediska to jistě určitý impulz americké ekonomice přinese, ale za 10 až 20 let ji dožene ten obří dluh, který kvůli tomu ještě nabobtná a jednoduše Spojené státy zadusí,“ vysvětlil Kovanda.

Kamala Harrisová plánuje provádět cílenější opatření a chce zavádět daňové úlevy jen do určité úrovně příjmů. „Z tohoto hlediska Harrisová zatíží veřejné finance USA méně, ale stále neřeší fundamentální problém zadlužení,“ řekl Kovanda.

Přestože se na první pohled zdá, že Trump prosazuje tradiční pravicovou politiku nízkých daní, jeho plán zavést cla na veškerý import do USA tuto představu podle Kovandy nabourává. „Trump plánuje zvýšení cel nad rámec toho, co zavedl během svého předchozího funkčního období, kdy zahájil obchodní válku s Čínou. Dále slibuje snížení inflace, byť nekonkretizuje, jak by toho docílil, zda by například využil cenových stropů. Pak je samozřejmě otázka, do jaké míry toto lze považovat za pravicové,“ uvedl Kovanda.

Podle komentátora webu Echo24.cz Martina Weisse právě inflaci vnímá americká veřejnost jako největší problém. „Potraviny tam zdražily, a tak kandidáti přicházejí s různými návrhy. Pro nás je Amerika kapitalistická země, ale zároveň má svou populistickou tradici,“ řekl Weiss.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Harrisová rozjíždí kampaň, bude i na CNN. Trump reagoval ostrým komentářem na sociálních sítích

Tagy: