Putin netáhne. Kreml musí lidem za účast na jeho „koncertu“ údajně platit, částka překvapuje

Obrovský stadion Lužniki v Moskvě se od začátku války na Ukrajině stal platformou k šíření ruské propagandy. Další podobná akce pod záminkou koncertu je na programu příští středu. A Kreml chce pro událost, na které s projevem vystoupí prezident Vladimir Putin, plné tribuny. Proto má lovit komparzisty, kteří za „drobné“ dorazí.

V příštím týdnu bude Putin pro veřejnost rozsáhleji komentovat invazi na Ukrajinu. Zhodnotí průběh, promluví o další plánech. Nejprve vystoupí před Federálním shromážděním Ruska a ve středu se objeví na moskevském stadionu Lužniki.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Putin stále věří ve vítězství. Plánuje novou ofenzivu a chystá se na dlouholetou válku?

Na něm se chystá oslavný koncert a při této příležitosti promluví hlava státu k národu. Plány jsou velkolepé, cílem je dotáhnout do ochozů a dolů na plochu kolem 200 tisíc lidí. Tak, aby akce vzbudila co největší ohlas a pocit sounáležitosti.

Jenže vytyčenou metu by evidentně nebylo možné naplnit jen lidmi, kteří by se rozhodli přijít ze zvědavosti a nadšení. Ruský opoziční web Meduza proto informuje, že Kreml shání komparzisty, kterým za účast nabízí 500 rublů, což v přepočtu dělá pouhých 150 korun. Lidé jsou lanařeni prostřednictvím reklam na sociálních sítích.

„Herci“ už se měli objevit vedle Putina i při novoročním projevu. Za mocnářem stálo zhruba dvacet vojáků, kteří se nehnutě dívali do kamery. Mezi nimi pózovala hned za prezidentem i jedna blondýnka. Po projevu Putin vojáky vyznamenal a medaili dostala také žena, která pak emotivně popisovala, jak zranění ruští vojáci odmítají odjet z bojiště, aby mohli dál válčit po boku svých kamarádů. Na internetu se okamžitě rozjely spekulace a dohady, o koho se jedná. Tvář blondýnky v popředí se totiž objevila i na mnoha dalších záběrech, ovšem v nejrůznějších rolích. Nastal tedy zmatek, jestli jde o vojačku, námořnici, herečku, nebo političku.

Lužniki se staly hnízdem propagandy i loni v březnu, kdy si Rusko připomínalo osmé výročí anexe Krymu – podle ruské verze „připojení Krymu k historické vlasti“. Na akci vystoupil i Putin, který opět hovořil o údajně genocidě na Ukrajině, kterou musí jeho armáda vyřešit. Program pokračoval vlasteneckým koncertem.

Tagy:
Vladimir Putin Kreml Ukrajina koncert stadion Krym Federální shromáždění Rusko Moskevský Kreml Lužniki ruská invaze na Ukrajinu válka Moskva koncert Meduza