Putin stále věří ve vítězství. Plánuje novou ofenzivu a chystá se na dlouholetou válku?

Ruský prezident Vladimir Putin připravuje na Ukrajině novou ofenzivu a zároveň zoceluje svou zemi pro případný konflikt se Spojenými státy a jejich spojenci. S odvoláním na činitele obeznámené se situací to uvedla agentura Bloomberg. Šéf Kremlu podle ní přitom očekává, že válka potrvá roky.

Moskva prý chce ukázat, že její armáda může po mnoha porážkách znovu získat iniciativu a vytvořit tlak na Kyjev i jeho spojence, aby souhlasili s příměřím, které by Rusku ponechalo kontrolu nad okupovaným územím.

Poté, co ruské jednotky přišly o více než polovinu svých počátečních zisků na Ukrajině, nemůže popřít slabiny ruské armády ani Putin, řekli Bloombergu důvěryhodné zdroje pod podmínkou anonymity.

Přetrvávající neúspěchy přiměly mnohé představitele Kremlu k realističtějšímu pohledu na bezprostřední ambice a k uznání, že i udržení současné frontové linie by bylo pro Rusy úspěchem, dodává agentura. Putin je však stále přesvědčen, že početnější ruská armáda a ochota akceptovat ztráty umožní Rusku zvítězit i přes dosavadní porážky.

Ruská armáda zejména během podzimu utrpěla řadu „drtivých KO“, a to na severovýchodní i jižní frontě. Nyní částečně okupuje Luhanskou, Doněckou, Záporožskou a Chersonskou oblast. Vliv v těchto regionech však postupem času okupanti spíš ztrácí.

Nová ruská ofenziva může podle všeho začít už v únoru nebo v březnu, uvedly zdroje blízké Kremlu. Jejich sdělení potvrzují varování ukrajinské strany z posledních dnů. K masivnímu ruskému úderu může dojít ještě dříve, než Kyjev dostane slíbené dodávky amerických a evropských tanků.

Putinovo odhodlání podle Bloombergu předznamenává další eskalaci války, zatímco Ukrajina chystá svůj protiútok a odmítá takové příměří, které by umožnilo Rusku okupovat její území. Ruský vůdce podle zdrojů agentury věří, že nemá jinou alternativu, než ve válce – kterou vnímá jako existenční konflikt s USA a jejich spojenci – zvítězit.

Ruská společnost i tamní ekonomika se stále více podřizují potřebám války. Nové kolo mobilizace by mohlo přijít už na jaře, uvedly zdroje. Veřejně přitom Kreml tvrdí, že v současné době žádnou větší mobilizaci neplánuje.

V dlouhodobějším horizontu Putin schválil plány na rozšíření vojenských řad o téměř 50 procent i rozmístění nových sil v blízkosti Finska a v okupovaných oblastech Ukrajiny, doplnil Bloomberg. Ruské školy obnovují kurzy vojenských výcviků, které se naposledy hojně konaly v sovětské éře.

Američtí a evropští zpravodajští činitelé nicméně pochybují o tom, že má Rusko zdroje na novou velkou ofenzivu. Ukrajinští spojenci mezitím zvyšují dodávky zbraní a připravují se poprvé dodat Kyjevu obrněná vozidla a moderní tanky, které by mohly pomoci ukrajinským jednotkám prolomit ruské linie. Podle amerických představitelů však brutální ruské útoky v místech, jako je Bachmut, vyčerpávají ukrajinské síly a oslabují schopnost Kyjeva vést útočné operace jinde.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Neposlušné vagnerovce Rusové sami mrzačí a vraždí.

Bloomberg rovněž přišel se zajímavou zprávou, že do přísně kontrolovaných ruských státních médií už pomalu začaly pronikat prvky realismu ohledně výkonu ruské armády na Ukrajině. „Dosavadní výsledky jsou otřesné, protože Rusko nebylo vůbec připraveno. Celé se to přeměnilo ve vleklou válku a Rusko zatím nemá dostatek živé síly ani vybavení, aby ji mohlo vést,“ prohlásil například politický konzultant s úzkými vazbami na Kreml Sergej Markov.

Někteří zasvěcenci připouštějí, že Putinova důvěra ve schopnost jeho armády zvítězit odráží nepochopení odhodlání Západu odvrátit jeho agresi. Přesto se američtí a evropští vojenští představitelé obávají, že by se konflikt mohl ustálit v dělostřeleckém boji ve stylu první světové války s převážně stagnujícími frontovými liniemi. To je scénář, který by mohl zvýhodňovat Rusko s jeho početnější populací a vojenským průmyslem. Putin si je prý jistý, že Západ nebo Ukrajina se dřív či později unaví.

Kreml by podle zdrojů Bloombergu přijal dočasné příměří, které by Rusku ponechalo kontrolu nad okupovaným územím, aby získalo čas na obnovu svých sil. Ačkoliv toto území nedosahuje hranic ukrajinských oblastí, které Putin loni nezákonně anektoval, Rusku by stále zůstalo poměrně velké teritorium. Pro Kyjev i jeho spojence je tato vize naprosto nepřijatelná.

Tagy: