Kritická situace Ukrajinců. Nemají čím střílet a Rusové postupují, líčí reportáž CNN z fronty

Vesnice v okolí Avdijivky jsou prakticky zničené

CNN na frontové linii: Vyhlídky Ukrajinců jsou smutné

Ruské síly jsou opět v pohybu. Novým a velmi silným útokem pomalu, ale jistě zatlačují Ukrajince na východní frontě. Ti se navíc potýkají s únavou a ubývajícími zásobami munice. Přímo v epicentru bojů natáčel reportér CNN Nick Paton Walsh.

Walsh se vydal do třaskavé oblasti v okolí Bachmutu a Avdijivky, kde Rusové v posledních týdnech postupovali. Nedostatek munice na straně Ukrajinců je tam znát. „Někdy prostě nevystřelí vůbec za celý den, jindy střílejí neustále. A na druhé straně toho kopce je hluk. Je to tak trochu surrealistické, slyšet takový hluk odtamtud a tady vidět tankovou jednotku, jak musí dávkovat munici,“ popsal reportér CNN aktuální obrázek na frontové linii.

ČTĚTE TAKÉ: Velký úspěch Ukrajinců, říká Zrno o zničení lodi Sergej Kotov. Jiná zbraň Rusů ale budí hrůzu

Zoufalství je znát i ze slov samotných vojáků. „Myslím, že tu všichni zemřeme,“ odpovídá Jaroslav z 42. mechanizované brigády na otázku, co se stane, když včas nedorazí pomoc z USA.

Ponurá atmosféra vládne také ve zničeném městě Časov Jar, které leží jen pár kilometrů od Bachmutu a zatím ho kontrolují Ukrajinci. Obyvatelé, kteří zde zůstali, ale naznačují, že by jim až tak nevadilo, kdyby přišli Rusové.

„Chci vidět svou vnučku, žije v Moskvě. Moje sestra je v Kaliningradu. Polovinu příbuzných mám v Rusku. Ale tady jsem sám,“ líčí Walshovi jeden z místních. „Žádná voda, žádný plyn, žádná elektřina, nic. Oni (ukrajinští vojáci) chodí přímo do domů, kde lidé žijí, a střílejí přímo z nich. Schovávají se za civilisty,“ přidává se další obyvatelka.

Chmurné vyhlídky mají také lidé u Avdijivky. Ukrajinci sice před ústupem z města tvrdili, že u tří okolních vesnic zřídí obrannou linii, to se ale nestalo a Rusové dál postupují. Někteří mají strach, jiní jsou se svým osudem smíření.

„Donbas byl Ukrajina, žili jsme si svým životem. Měli jsme práci. Brzy mi bude sedmdesát. S manželkou jsem ženatý 52 let. A budeme pohřbeni společně. Přímo tady. Támhle v tom příkopu,“ říká Viktor, obyvatel obce Ocheretyne.

Na celou reportáž CNN se podívejte v úvodním videu článku.

Tagy: