Kroupa: Piráti si mohou odhlasovat, že do vlády nepůjdou. Bartoš se tím řídit nemusí

Vojtěch Pikal, Ivan Bartoš a Mikuláš Ferjenčík.

360° 12.11.2021

Pirátské celostátní fórum v pondělí rozhodne, zda strana půjde do vlády. Podle bývalého politika Daniela Kroupy to ale ještě neznamená, že se tím zvolení pirátští poslanci v čele s Ivanem Bartošem musí řídit. Řekl to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS, kde debatoval s komentátorem Českého rozhlasu Plus Radkem Kubičkem.

Pirátská strana bude po volebním debaklu v pondělí večer hlasovat o tom, zda půjde frakce do vlády po boku STAN a koalice Spolu, anebo naopak zamíří do opozice. Třetí místopředseda pirátské strany Radek Holomčík nechtěl v pořadu 360° ani nastiňovat, jak může hlasování dopadnout, což tak trochu ilustruje napjatou atmosféru ve straně.

Své názory na potenciální odtržení Pirátů od koalice mají ale političtí experti. „Piráti se dostali do delikátní a nezáviděníhodné situace. I když si myslím, že nemají dlouhodobě místo na české politické scéně, je mi jich líto,“ řekl v pořadu 360° komentátor Kubičko. „V tuto chvíli straně nezbývá nic jiného než dohnat jejich smutnou misi do konce a zůstat ve vládě. Cokoli jiného je rizikové,“ doplnil.

Do vlády jen naoko?

Nabízí se také možnost, že by Piráti do vlády šli jen naoko a později z ní vystoupili. Bývalý politik Daniel Kroupa si myslí, že kdyby pirátské fórum rozhodlo, že má strana vládu opustit, poslanci se tím řídit nemusí.

„Když v té straně zvítězí jiný názor, tak poslanci nejenže nemají povinnost se tím názorem řídit, ale mají naopak povinnost postupovat podle toho, co slibovali voličům. A dodržovat tak závazek, ze kterého vyplynul jejich mandát. Když fórum odhlasuje věc v rozporu s programovými principy, tak Bartošovi a ostatním nezbyde, než se tím neřídit,“ dodal Kroupa.

Podle něj by nyní pro šéfa koalice Spolu Petra Fialu bylo jednodušší, kdyby Piráti do vlády nešli. Předseda ODS je ale „džentlmen“, míní Kroupa, a koaliční smlouvu bude chtít dodržet. „Ve chvíli, kdy dojde ke složitým sporům, tak by se mu 108 hlasů ve Sněmovně hodilo. Čím větší máte podporu, tím si můžete dovolit prosadit více zákonů,“ uzavřel.

Tagy:
rozhovor Piráti Daniel Kroupa vláda Radek Holomčík Radko Kubičko 360°