Velmi silné bouřky se v úterý vrátí i s kroupami a vichřicí. Kde si dát pozor?

Počasí 28.6.2022 6:09

V pondělí večer Česko potrápily velmi silné bouřky s kroupami, silným větrem a vydatným deštěm. Meteorologové varují, že se v úterý vrátí. Vydali proto hned trojici výstrah před velmi silnými a silnými bouřkami a před povodněmi. Dál platí výstraha také před požáry. Teploty i přes ojedinělé přeháňky vystoupají až k 27 °C, na východě republiky i k tropické třicítce.

V úterý bude zataženo až oblačno, zpočátku se mohou objevit místy přeháňky nebo déšť. Naopak na Moravě a ve Slezsku se z rána mohou objevit bouřky, které v noci trápily zejména Čechy. Přechodně bude oblačnosti ubývat.

Vše však změní večer, kdy se do Česka znovu vrátí bouřky, a to i velmi silné. Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) vydali několik výstrah, které se týkají jak bouřek, tak povodňové bdělosti.

Hrozí požáry i povodně

Varování před velmi silnými bouřkami platí od úterní 20. hodiny do středeční 6. hodiny pro celou Prahu, Středočeský, Jihočeský, Ústecký a Liberecký kraj. Částečně také pro Plzeňský kraj a Vysočinu. „Očekává se výskyt velmi silných bouřek s nárazy větru až 90 km/h, většími kroupami a krátkodobými úhrny srážek kolem 50 mm,“ uvedli meteorologové.

Výstraha před silnými bouřkami je v platnosti od úterní 20. hodiny do středeční 12. hodiny pro Karlovarský, Královéhradecký a Pardubický kraj. Částečně také pro Plzeňský a Jihomoravský kraj, dále pro Vysočinu. „Očekává se ojedinělý výskyt silných bouřek s nárazy větru kolem 70 km/h, kroupami a krátkodobými úhrny srážek kolem 30 mm,“ přiblížili experti.

Zároveň meteorologové vydali výstrahu před povodněmi. Povodňová bdělost platí od středeční 12. hodiny do středeční 10. hodiny pro Prahu, části Středočeského, Ústeckého a Libereckého kraje a také pro Vysočinu.

„Vzhledem k očekávaným srážkám a předchozímu nasycení povodí bude docházet k výraznému kolísání zejména menších toků s vysokou pravděpodobností překročení 1. SPA. Při velmi intenzivních bouřkách nelze vyloučit na menších tocích i ojedinělé překročení 2. až 3. SPA,“ dodali meteorologové.

Od pondělí do odvolání také platí výstraha před vznikem požárů, a to pro Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj. Dále pro část Pardubického kraje a Vysočiny. „V důsledku sucha hrozí nebezpečí vzniku požárů a následných škod, případně i ohrožení životů. Nerozdělávejte oheň v přírodě a zejména v lesích,“ radí.

Teploty budou atakovat 30 °C

Rychlost větru v úterý na některých místech dosáhne až síly vichru. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 23 až 27 °C, na východě a jihovýchodě dokonce budou atakovat 30 °C.

V noci na středu bude v Čechách oblačno až zataženo, místy se objeví přeháňky nebo avizované bouřky, které budou zpočátku i velmi silné. Na Moravě a ve Slezsku bude většinou polojasno, srážky se objeví jen ojediněle. Nejnižší teploty klesnou k 20 až 16 °C. Vát bude mírný severovýchodní až východní vítr o síle 2 až 6 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

Bouřky přijdou i ve středu

Situace bude obdobná i ve středu. V Čechách bude oblačno až zataženo, přechodně až polojasno. Místy se objeví přeháňky nebo bouřky, odpoledne a večer i velmi silné. Na Moravě a ve Slezsku většinou polojasno a srážky jen ojediněle. Meteorologové vydali výstrahu.

Nejvyšší teploty se budou v Čechách pohybovat mezi 27 až 31 °C, na západě jen kolem 25 °C. Na Moravě a ve Slezsku se přehoupnou přes tropickou třicítku, a to k 31 až 35 °C. Vát bude mírný východní až jihovýchodní vítr o síle 2 až 6 m/s, odpoledne a večer se bude v Čechách měnit na západní a v bouřkách přechodně zesílí.

Tagy: