Ledová kanonáda zničila úrodu na Liberecku. Lidem zbyly oči pro pláč, pojistit se nelze

Zahrádkářům na Liberecku zničily úrodu kroupy.

Škody na zahrádkách

Zahrádkářům v Hodkovicích nad Mohelkou na Liberecku zbyly jen oči pro pláč. Silné krupobití jim ve středu večer zničilo prakticky celou úrodu. Škodu jim přitom nikdo nezaplatí, hodiny plahočení v záhonech přijdou nazmar. „Rajčata a papriky vypěstované na zahrádkách pojistit neumíme,“ vysvětlil Milan Káňa, mluvčí pojišťovny Kooperativa.

Něco takového lidé v Hodkovicích nepamatují. Nebe se zatáhlo a z mraků se spustila několikaminutová kanonáda. „Padaly kroupy velké jako pingpongové míčky,“ kroutila hlavou Vladimíra Šrýtrová, které kusy ledu doslova rozmlátily skleník a veškerou zeleninu v něm.

ČTĚTE TAKÉ: Bouřky v Česku: Voda zatopila domy na Vysočině, na D1 se vytvořila laguna. Sledujte radar

„Byl to strach, máme zničenou zahradu, děravé okapy, ale aspoň jsme to přežili ve zdraví,“ řekla Irena Škopanová a ukázala reportérovi CNN Prima NEWS zcela zničený záhon okrasných květin, který si od jara piplala.

Helena Řezáčová počítala škody na ovoci i zelenině. „Pryč je všechna úroda, papriky, rajčata, okurky, jablka, ostružiny, všechen rybíz, co nebyl sebraný. Máme po sklizni. Na podzim budeme mít volné víkendy,“ snažila se brát smutnou realitu s humorem pod jabloní, kde je tráva posetá nedozrálými jablky. „Na mošt a křížaly si můžeme nechat zajít chuť,“ pokrčila rameny.

Dřinu na záhonech teď zahrádkářům nikdo nezaplatí, pojišťovny v Česku náhradu poničené úrody nenabízejí. „Umíme zahradu zahrnout do pojištění nemovitosti, ale vztahuje se to pouze na porosty – stromy a rostliny. Třeba když vám vichřice zlomí strom. Plody, které na nich vyrostou, ale uhradit neumíme,“ vysvětlil Káňa.

Takové pojištění zahrady je navíc příplatkové, nad rámec běžné sazby za dům. Pohybuje se v řádu několika stovek korun ročně.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: V Česku udeřila neobvyklá supercela, urazila přes 200 kilometrů. Hrozí i „vláčkový efekt“

Tagy:
zahrada zelenina zemědělství katastrofa záhon Liberecký kraj Kraj Vysočina Česko přírodní katastrofa Dálnice D1 Hodkovice nad Mohelkou újma produkty a služby ekonomika, obchod a finance katastrofy, nehody a mimořádné události