Souboj znojemských pokladů: Soutěž hledala královnu nakládaček, porotci podepsali mlčenlivost

Soutěž o nejlepší nakládačku

Ve Znojmě se soutěžilo o nejlepší nakládanou okurku, a to hned v několika kategoriích. Porotci museli podepsat mlčenlivost, protože vítěze královské, výběrové a pálivé okurky se lidé dozví až za pár měsíců.

Nakládaná okurka je pro Znojmo symbolem – právě zde byla před 450 lety vůbec poprvé zavařena. V pátek porota ochutnala desítky vzorků, od klasických nakládaček, které známe z bramborového salátu, až po originální variace v hořčičném nálevu nebo netradičně bílé okurky.

ČTĚTE TAKÉ: Pes na Plzeňsku napadl čtyřletou dívku. Před zraky rodičů jí měl ukousnout kus obličeje

„Chceme, aby si každý uvědomil, jaký poklad okurka představuje – nejen pro Znojmo a Jižní Moravu, ale pro celou republiku,“ řekla pro CNN Prima NEWS místostarostka Znojma Bohumila Beranová (Znojmáci).

Jak chutná správná nakládaná okurka?

Základem nakládaných okurek je lák, do kterého patří například cibule, mrkev nebo kopr. Kdo má rád ostřejší chuť, může přidat i feferonku.

„Neexistuje žádná přesná šablona, jak by měla ideální okurka vypadat. Obvykle ale preferujeme menší velikost, výraznou křupavost, pevnější konzistenci, přirozenou barvu a samozřejmě vyváženou chuť,“ vysvětlil ředitel Znojemské besedy Ondřej Navrátil.

Chuťové preference se ale liší i mezi porotci. „Nejlepší okurky dělá moje maminka. Ty jím od dětství a nedám na ně dopustit,“ svěřil se jeden z nich. „Kolegyně má raději sladší okurky, já zase něco mezi kyselým a sladkým. Jedna mi opravdu chutnala, ale dvě nebo tři už na mě byly moc kyselé,“ dodala další z porotkyň.

„Hlavním cílem soutěže je podpořit lokální a české pěstitele okurek a doporučit spotřebitelům to nejlepší, co české a moravské okurky nabízejí,“ doplnil Navrátil.

Vítěze soutěže jako tradičně vyhlásí na slavnostech okurek, které budou ve Znojmě 1. srpna.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Turisté našli zlatý poklad. Schránky u Dvora Králové skrývaly mince a šperky za miliony

Tagy:
tradice soutěž zavařování Znojmo Jihomoravský kraj Plzeňský kraj okurka jídlo společenská rubrika Bohumila Beranová Znojemská Beseda zavařená okurka