Krutá rána osudu: Petra získala malou Violku do péče, podlehla ale vážné nemoci

Petra více než dvacet let sloužila u policie, kde mnohdy zachraňovala životy a pomáhala druhým. Rozhodla se v tom pokračovat, když si do pěstounské péče vzala Violku. Měly spolu strávit jen omezený čas, osud však zařídil, že se z nich stala rodina. Na Vánoce byl ale Petře diagnostikován závažný melanom v posledním stádiu, kterému 6. února podlehla. Na platformě Znesnáze21 vznikla sbírka, která má malé dívence zajistit bezpečnou budoucnost.

Příběh malé Violky a Petry se začal psát dávno před tím, než dívenku její biologičtí rodiče předali do programu pěstounské péče, kde se obě našly.

ČTĚTE TAKÉ: Fenka Viky změnila paničce život, pak přišla rána. Karolína shání peníze na psího asistenta

„Petra v 19 letech nastoupila do vysněné práce u Policie ČR v Praze, a i když mohla sedět v kanceláři, nastoupila k pohotovostní motorizované jednotce, kde se tváří v tvář setkávala v první linii s nebezpečnými pachateli, ale i zraněnými lidmi, kteří potřebovali okamžitou zdravotní pomoc,“ přibližují Petřin příběh její přátelé na platformě Znesnáze21.

Vždy myslela na druhé

Vždy byla pro druhé oporou. „Jak šel čas, změnila Petra u policie místo. Svou pílí, odhodlaností a studiem se vypracovala na službu u kriminální policie a vyšetřování, kde opět svými vlastnostmi zářila a byla oblíbenou parťačkou všem kolegům. V průběhu let pomáhala i lidem mimo pracovní aktivity, zejména své rodině, které i přes ztrátu svého pohodlí pomáhala finančně i osobně při řešení jejich trápení,“ pokračují kamarádi.

Po více než dvaceti letech v řadách policie začala Petra spřádat své další plány na novou životní etapu. „Tou se měla stát péče o děti, kterým je třeba pomoci. Vystudovala vysokou školu, prošla kurzy a zkouškami k uznání státu jako pěstounky na dobu určitou. A pak přišel okamžik, kdy se objevila na světě malá Violka – jedno z mnoha dětí, kterému nebylo přáno vyrůstat ve vlastní biologické rodině,“ uvedli přátelé.

Malá Violka byla prvním dítětem, kterému měla Petra pomoci. A také tak činila. „Violce darovala veškerou lásku, péči a hmotné zajištění, přestože věděla, že u ní dívka zůstane jen po nezbytně nutnou dobu,“ sdělili kamarádi. Za ty tři roky byla Petra pro Violku maminkou a dívka pro ní dcerou. Petra si tak o Violku zažádala a získala ji do trvalé péče.

„Konečně byla pro Violku skutečně maminkou. Holčička vyrůstala v milujícím prostředí, chodila do školky a dnes je šikovnou školačkou a vzornou žákyní první třídy, kde i díky Petřině péči začala výborně prospívat,“ zdůrazňují.

Pomáhejme společně

Redakce CNN Prima NEWS navázala spolupráci s dárcovskou on-line platformou Znesnáze, která umožňuje vytvoření charitativní sbírky během krátkého časového úseku. Tato platforma byla vytvořena v lednu 2020 Nadačním fondem pomoci. Pokud i vy chcete pomáhat potřebným, podpořte některý z projektů či sbírek, které naleznete na webu CNNPrima.cz nebo právě na stránkách znesnaze21.cz.

Petra bojovala se zákeřnou nemocí

Na Vánoce však přišla nečekaná rána osudu: Petře byl diagnostikován závažný melanom v posledním stádiu. „Petra s rakovinou bojovala již delší dobu, situace však do Vánoc nevypadala kriticky. V té době začala trpět nesnesitelnými bolestmi, se kterými byla hospitalizována a byla jí sdělena neodvratitelná diagnóza – rakovina v posledním stádiu,“ sdělili přátelé.

Petra nemoci podlehla v úterý 6. února. Ještě před její smrtí byla na platformě Znesnáze21 založena sbírka s jasným cílem: zajistit Violce jednodušší budoucnost. Získané prostředky zároveň pokryjí i náklady spojené s posledním rozloučením.

„Vybrané peníze pomohou už nyní, rodina z nich zaplatí Petřin pohřeb. Další využití peněz bude podle původního plánu směřovat na doplacení hypotéky za byt, kde Violka žije. Petřini přátelé vytvoří fond, který bude zbývající prostředky opatrovat a financovat tak další potřeby, spojené například s Violčiným vzděláním nebo kroužky,“ přibližují kamarádi.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Kvůli vzácné nemoci dívka rychle stárne. Bojím se, kdy to přijde, přiznává matka 3leté Adélky

Z případných dalších prostředků by rádi vytvořili fond budoucnosti pro Violku s názvem „Petra“ – na úhradu nákladů na vzdělávání a osobnostní rozvoj. „Petra doufá, že aspoň takto zůstanou s Violkou propojeny po celý její život. Společně se spoustou krásných, ale nepřízní osudu krátkých, vzpomínek na maminku,“ dodali přátelé.

Do pomoci se zapojili i policisté, záchranáři a hasiči. „Integrovaný záchranný systém je jako jedna velká rodina. A v rodinách si pomáháme. Budeme nesmírně vděční, když se k nám připojíte,“ napsali k příspěvku, v němž o krutém osudu Petry s Violkou informovali.

Pokud i vy chcete Violce s Petrou pomoci, můžete tak učinit prostřednictvím sbírky na platformě Znesnáze21. „Pomozte prosím s námi, děkujeme,“ doplnili kamarádi.

Tagy: