Zásadní zvrat u Bachmutu. Expert popisuje velké problémy Rusů a mluví o ukrajinské ofenzivě

Situace u Bachmutu, kde se odehrávají nejtvrdší boje mezi ukrajinskými vojáky a ruskými invazivními silami, možná se začátkem nového roku nabere jiný směr. Ukrajinský vojenský a politický pozorovatel Oleksandr Kovalenko v rozhovoru pro televizní kanál Freedom totiž uvedl, že co se týká bojů kolem Bachmutu, „existuje řada pozitivních aspektů“. Jedním z nich je například to, že ruským jednotkám dochází munice. Vojenský expert proto nevyloučil, že již v prvních měsících roku 2023 může začít ukrajinská protiofenzíva.

K zásadní změně na bojišti přispěl podle Kovalenka ukrajinský útok na ruský muniční sklad v oblasti Irmino v Luhanské oblasti. K tomu mělo podle webu NV.ua dojít v polovině prosince.

„Poté, co byl u Irmina zničen jeden z největších muničních skladů, přestalo dělostřelectvo, které bylo nashromážděno v oblasti Bachmutu, dostávat poměrnou část munice. Tento problém se okamžitě projevil. Postup nepřátel se na jihu i severu zastavil a z východního předpolí byli zcela vytlačeni zpět a vrátili se na pozice, o které bojovali téměř tři měsíce. Tyto pozice obsadili a jakmile dělostřelectvo nemohlo pracovat v plném rozsahu 24 hodin denně, sedm dní v týdnu, nemohli udržet ani tyto pozice,“ řekl odborník v rozhovoru pro televizní kanál Freedom podle agentury Unian.

Podle Kovalenka se problém s municí týká celé ruské armády. Bez dělostřelecké podpory nemohou okupanti účinně útočit, ani se bránit. „V oblasti Bachmutu nastává situace, kdy vzniklé problémy s dělostřelectvem ovlivňují kvalitu jakéhokoliv postupu. Dokonce i s přívalem živého masa (mobilizovaných rekrutů, pozn. red.), dokonce i s touto taktikou se bez dělostřelecké podpory ruské jednotky neobejdou. Nevylučuji proto, že v prvním čtvrtletí roku 2023 se situace může skutečně změnit, a to zásadně,“ zdůraznil Kovalenko.

Pokud bude nedostatek munice i nadále sužovat tuto oblast, vojenský expert nevyloučil zásadní zvrat. „Pokud bude nedostatek zásob munice v této lokalitě (u Bachmutu) nadále narůstat, nevylučuji, že uvidíme protiofenzívu ukrajinských ozbrojených sil,“ doplnil vojenský expert.

Nedostatek munice otevřeně kritizují i členové žoldnéřské Vagnerovy skupiny. „Vy sr**ky, kde máme dělostřelecké granáty? Už nám tady v Bachmutu všechny došly,“ říkají na videu, které sdílel bulharský investigativní novinář a hlavní tvář webu Bellingcat Christo Grozev. Podle něj je ostrý vzkaz adresován přímo ministerstvu obrany a šéf vagnerovců Jevgenij Prigožin ho odmítl komentovat.

Ruské jednotky od října obsadily v okolí Bachmutu oblast o rozloze 192 kilometrů čtverečních. Město, které mnozí označují za aktuálně jedno z nejnebezpečnějších na světě, je od té doby pod pravidelnou palbou. Ruské snahy o jeho dobytí ale zatím troskotají na pevné ukrajinské obraně. Experti přirovnávají boje k první světové válce a „mlýnku na maso“. Brutalitu bojů dokládá i zjištění britských tajných služeb, podle kterých ruští okupanti posílají špatně vycvičené vojáky doslova na smrt.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj 20. prosince prohlásil, že Bachmut patří k místům nejintenzivnějších bojů na celé frontové linii. Obsazení tohoto východního města by mohlo ruským jednotkám usnadnit začátek útoků na města Kramatorsk či Slovjansk.

Tagy:
válka armáda Ukrajina Volodymyr Zelenskyj Rusko boje Bachmut