Visingr: Že je něco pitomost, Rusy nezastaví. Snaha o ofenzivu může skončit utopením v krvi

Největší boje na Ukrajině v současnosti probíhají u dvou měst: Bachmutu a Kreminny. Ruské jednotky se mají shromažďovat také v Luhanské oblasti. Podle vojenského a bezpečnostního analytika Lukáše Visingra není jasné, zda se chystají bránit, nebo útočit. Ve vysílání CNN Prima NEWS k možné ruské ofenzivě zdůraznil, že fakt, „že je něco pitomost, neznamená, že to ruská armáda neudělá“.

„Získávat věrohodné informace je obtížné, ale na základě náznaků a indicií, které za poslední dny máme, je zřejmé, že právě v oblasti kolem Kreminny probíhají boje. Spolu s Bachmutem se jedná o dvě místa na frontě, kde se odehrávají ty vůbec nejtěžší. U Kreminny Ukrajinci postupují, někteří analytici popisují, že kdyby se právě zde obráncům podařil velký průlom ruskou linií, mohl by nastat další velký postup podobný tomu, který jsme viděli v oblasti Charkova v září,“ uvedl Visingr pro CNN Prima NEWS.

Zároveň by se však podle dostupných informací měly ruské jednotky shromažďovat v Luhanské oblasti. „Je otázka, co můžeme čekat. Z hlediska vojenské logiky a rozumu by Rusové útočit neměli. Nemají kapacity, aby se pustili do velké ofenzivy. Nicméně, bohužel, jak už jsme u Rusů ve válce viděli, to, že je něco naprostá pitomost, neznamená, že to ruská armáda neudělá. Je klidně možné, že se tam mohou chystat na pokus o ofenzivu, kterou by pravděpodobně Ukrajinci utopili v krvi,“ předvídal.

Doplnil, že s touto situací souvisí také varování ukrajinské strany, že by Rusové v následujícím roce mohli zkusit připravit další útok na Kyjev. „Proti tomu se ozývá, že Rusové na takový krok nemají síly, ale stále platí, že i když nemají síly, tak to neznamená, že se o to nepokusí. Jedná se však o věc, kterou bychom v následujících týdnech měli velmi podrobně sledovat. Mohou zde být náznaky zoufalého pokusu o zvrat situace na frontě stejně, jako to udělali Němci v roce 1944 v Ardenách,“ podotkl Visingr.

Analytik také zhodnotil schopnosti Ukrajinců, které od začátky války prý vzrostly. „Ukrajinská protivzdušná obrana se dramaticky zlepšila. Na začátku války se mluvilo o tom, že mohou sestřelovat 15 až 20 procent ruských střel, dnes se pohybujeme kolem 80 až 90 procent. Významnou zásluhu na tom mají dodávky západních protivzdušných raketových systémů,“ uvedl.

Efektivní Ukrajinci

Kromě toho jsou podle něj Ukrajinci v obraně velmi důvtipní. „Vytvořili různé provizorní prostředky pro ničení íránských sebevražedných dronů. Také se zdá, že mají k dispozici nějaký softwarový systém, který dokáže efektivně distribuovat data mezi různé protivzdušné týmy,“ pokračoval. Doplnil, že nyní jsou Ukrajinci schopni ruské raketové útoky narušovat tak efektivně, že cíl zasáhne pouze jedna z deseti ruských střel.

Tagy:
válka raketa útok vojáci Ukrajina CNN Prima NEWS obrana Rusko Kyjev Charkov analytik boje protivzdušná obrana Ozbrojené síly Ruské federace Lukáš Visingr Luhanská oblast Bachmut protiofenzíva