Kuba: Židovské hvězdy odpůrců vakcíny jsou strašidelné. Žijeme v krásné době

Martin Kuba 10.1.

PARTIE Terezie Tománkové 10.1.2021

Odpůrce očkování, kteří nosí Davidovu hvězdu, ostře zkritizoval i jihočeský hejtman a šéf Asociace krajů Martin Kuba (ODS). V nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS řekl, že žijeme v krásné době oproti tomu, co zažívali Židé během holokaustu.

Někteří z odpůrců očkování nosí na protest na bundách žluté hvězdy s nápisy „neočkovaný“. Hvězdy připomínají Davidovy hvězdy, které Židé museli nosit během druhé světové války na území okupovaném Němci. Demonstranty s hvězdami už odsoudila řada politiků.

„Je to pro mě strašidelný pohled. Bohužel to ukazuje, jak ti lidé dokáží srovnávat nesrovnatelné věci. To, co zažívali Židé za holokaustu a co prožili za druhé světové války, je úplně něco nesrovnatelného. Je to absurdní,“ řekl v Partii jihočeský hejtman.

„Žijeme v době, která je oproti tomu, co Židé zažívali během holokaustu, krásná,“ zdůraznil Kuba. Odpůrci vakcíny by si měli podle hejtmana uvědomit, že se možná narodili právě proto, že někdo z jejich předků neumřel díky očkování na nemoc, která „kosila“ lidstvo.

Demonstranty s hvězdami už odsoudila řada politiků. Starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS) takové lidi označil doslova za „debily“. „Bože, to jsou debilové... Je fuk, proč nebo co ‚ušlechtilého‘ je vede k domněnce, že je to namístě,“ uvedl na Twitteru.

„Lidé, kteří si plácli žlutou šesticípou hvězdu s nápisem netestován na oblečení a šli protestovat proti opatřením, testování a očkování, tímhle gestem znehodnotili úplně všechno, co snad chtěli říct. Všimli jsme si jich, to ano. Ale porovnání s největší hrůzou lidských dějin je chucpe,“ napsal šéf hnutí STAN Vít Rakušan.

Fiala z SPD zneužívání židovských hvězd odsoudil

V druhé části Partie diskutovali o potenciálním zvýhodňování očkovaných poslanci Jiří Mašek (ANO), Petr Gazdík (STAN), Ondřej Veselý (ČSSD) a Radim Fiala (SPD).

Právě poslanec SPD v diskuzi krátce zkritizoval odpůrce očkování, kteří využívají symbol židovské hvězdy. „Určitě jsem proti tomu, aby vznikli z neočkovaných lidí občané druhé kategorie. Kdyby náhodou takoví lidé nemohli do kostela, do kina, to by byl problém. Ale absolutně vůbec nechci porovnávat hrůzy druhé světové války a to, co se děje nyní,“ řekl Fiala.

Tagy:
holokaust očkování vakcína ODS CNN Prima NEWS Židé Terezie Tománková Martin Kuba Radim Fiala koronavirus covid odpůrci očkování žlutá hvězda jihočeský hejtman Druhá světová válka Asociace krajů České republiky