Žlutá hvězda jako symbol neočkovaných: demonstranti se přirovnali k židům za nacismu

Demonstranti v Prazestr

Průvod pokračoval pražskými ulicemi

V odpoledních hodinách Prahou procházel protestní pochod. Jeho účastníci protestovali zejména vůči vládním opatřením proti koronaviru a očkování, ale chtěli také vyjádřit podporu končícímu americkému prezidentu Donaldu Trumpovi, uctít památku bývalého šéfa slovenské policie Milana Lučanského a vyzvat českou i slovenskou vládu k demisi. Někteří z demonstrantů na sobě měli žluté hvězdy připomínající židovské, na nichž měli napsáno „Neočkovaný“.

Pod sochou svatého Václava na Václavském náměstí v Praze se sešlo kolem 50 demonstrantů a měli toho na srdci opravdu hodně. Na pochod se vydali totiž hned z několika důvodů. Prvním je požadavek na demisi české a slovenské vlády, ten druhý je, aby vyjádřili soustrast a nespokojenost s vyšetřováním smrti bývalého slovenského policejního prezidenta Milana Lučanského a zatřetí aby podpořili dosluhujícího amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Účastníci pochodu u sebe měli jak vlajky Konfederace, tak České vlajky nebo například transparenty podporující Trumpa. Na místě byla po celou dobu přítomna policie, která několik ze zúčastněných musela upozorňovat, aby si nasadili roušky.

Někteří z demonstrantů navíc měli na bundách a kabátech připevněné žluté hvězdy s nápisy jako „Neočkovaný, které připomínaly židovské Davidovy hvězdy. Ty byli nuceni během II. světové války nosit židé na území, které okupovali Němci.

Skupina demonstrantů se pak vydala ke slovenské ambasádě a následně zamířila k té americké, kde celý pochod končil.

Tagy: