Kampaň byla kombinací robota a emocionálního Itala. Měli kandidovat společně, říká Kubáček

Byla to zajímavá kombinace soužití robota a emocionálního Itala. Tak hodnotil kampaň Petra Pavla a Andreje Babiše (ANO) politolog Jan Kubáček v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS. Doplnil, že by si každý z nich mohl od svého protikandidáta osvojit některé vlastnosti, a to bez ohledu na výsledek voleb.

„Na obou je vidět, že se těší na sobotu, ať už bude výsledek jakýkoliv. Únava se propsala do jejich plánů i argumentací. Nyní již v podstatě shrnují dosavadní zkušenosti,“ komentoval Kubáček poslední předvolební debaty kandidátů na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMATNa mítincích to bylo děsivé, bál jsem se o ženu. Chci za vším udělat tlustou čáru, tvrdí Babiš.

„Oceňuji, že nasadili klidnější tón. Uvědomují si, že další nárůst emocí a vyostřování by začalo působit kontraproduktivně a voliči by jim to také mohli vrátit tím, že by k urnám nedorazili. Bylo by dobré na tom stavět i po volbách,“ dodal.

Kubáček také uvedl, jakých chyb se podle něj Pavel a Babiš za posledních 14 dní dopustili. „Nechci působit jako chytrá horákyně, ale nejlepší by bylo, kdyby oba chodili spolu. Jeden těžce hledal slova a působil roboticky. Druhý nabízel cokoliv, kdykoliv a rozvětveně. Byla to zajímavá kombinace soužití robota a emocionálního Itala. Myslím, že český volič by ocenil průměrnou střídmost doplněnou konkréty a představitelnými detaily,“ pokračoval politolog.

Právě na to však podle Kubáčka Pavel příliš nesázel. „Byl přespříliš úsporný, později přidával několik vět, ale byl velmi obecný. Babiš naproti tomu sám podlehl kampani. Zbytečně věci ‚štengroval‘ více, než nutně musel, poté se mu to již těžko argumentovalo. Možná by voliči ocenili, kdyby pánové tak trochu kandidovali společně a dělali společná komuniké,“ doplnil.

Méně je někdy více

Za ideální označil, kdyby si Pavel z Babiše vzal více konkrétnosti a častější argumentaci. „Kdyby si Babiš z Pavla vzal lehkost, vhodnou střídmost a velkorysost, tak by to bylo báječné. Myslím, že do budoucna by to oběma pomohlo, bez ohledu na výsledky,“ dodal.

Kubáčkovi přišlo zajímavé i to, že si Pavel za celou dobu udržel klidnější tón, ale neosvojil si sociálně-ekonomická témata. „U Babiše občas platilo, že méně je více. Zbytečnými argumenty si dělal situaci složitější sám pro sebe. V ekonomicko-sociální oblasti a tématech peněženky byl ale konkrétnější. Mohl tím hodně lidí oslovit. Nyní se ukáže, jak ve výsledku zvládli mobilizaci voličů,“ řekl Kubáček.

Tagy: