Babiš: Na mítincích to bylo děsivé, bál jsem se o ženu. Chci za vším udělat tlustou čáru

Strašně se těším, až to skončí. Tak popsal své pocity těsně před zahájením druhého kola prezidentských voleb Andrej Babiš (ANO) v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS. Přiznal, že podobnou kampaň v životě nezažil, nejhorší pro něj byly mítinky, kdy se podle svých slov bál zejména o svou manželku. Podotkl, že jako prezident by udělal za vším tlustou čáru a snažil se domluvit s vládou a ukončit rozdělování společnosti.

„Strašně se těším, až to skončí. Takovou kampaň jsem nikdy nezažil, bylo to strašné,“ přiblížil své pocity Babiš. Sdělil, že na mítincích se svými příznivci, na něž docházeli i jeho odpůrci, měl největší strach o svoji manželku. „V Jablonci nad Nisou jsme měli strach, že nás ušlapou. Je to škoda, a proto jsem rád, že to končí a bude klid,“ pokračoval.

Osobně byl velmi rád, že společně se svým protikandidátem Petrem Pavlem na konci kampaně voliče vyzvali, aby se zdrželi nanávistných projevů. „Když vyhraje Pavel, chtěl bych, aby to moji příznivci akceptovali, stejně jako já, a nepokračovali v nenávisti. Nevím, kdo to dělá a nechceme, aby se to dělo,“ podotkl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMATBabišová: Výhrůžky jsou strašné, bojím se. Provinila jsem se, že jsem si vzala manžela?

„Na výhrůžky smrtí jsem zvyklý“

Doplnil, že sám o sebe se nikdy nebál. „Jsem zvyklý na výhrůžky, opakovaně mi vyhrožovali smrtí. Kontaktní kampaň jsme nezrušili kvůli sobě, ale kvůli fanouškům. Pokud bychom do Hradce Králové jeli, tak by se opakovalo Brno. Bylo to nepřátelské, vypjaté. Věděli jsme, že by došlo k dalšímu střetu,“ zdůraznil expremiér.

Na dotaz, zda po volbách vypjatá atmosféra skončí, odpověděl následovně: „To záleží, kdo bude prezident. Společnost je rozdělena přímou volbou. Je zde unikátní šance – kdybych byl prezident, tak jím budu pro všechny. Lidé by měli pocit, že tam je někdo pro ně, dá jim naději a budoucnost.“

Pokud by se prezidentem skutečně stal, požádal by své odpůrce o čas: „Aby mi dali šanci, že budu dobrý prezident. Od premiéra a vlády bych chtěl, aby se udělala tlustá čára a zkusili jsme se domluvit, aby přestalo rozdělování společnosti,“ dodal Babiš.

Babišová dostane dárek

Babiš ve vysílání CNN Prima NEWS vzpomněl také na dárky od fanoušků. „Naši fanoušci mě mají rádi, dostávám od nich dárky – anděly nebo Panny Marie. Stejně tak dopisy. To byly světlé momenty, setkání s příznivci si užívala i má paní, je velmi srdečná,“ zmínil. Doplnil, že pro manželku má připravený dárek. „Byla úžasná, lidé ji mají rádi,“ dodal.

Svěřil se také s tím, co bude dělat v pátek večer. „Mám stovky e-mailů a SMS zpráv, na které se snažím odpovídat. Po poslední debatě opět přibyly, takže budu odpovídat lidem,“ uvedl. V pořadu Nový den odpovídal také na otázky diváků.

Od malé slečny dostal například dotaz, jestli je hodný na zvířata. „Nemusím hady, pavouků doma se nedotýkáme a necháváme je být. Máme ale čtyři psy,“ přiblížil. Doplnil, že po konci voleb by si jeho rodina chtěla z útulku vzít dalšího psa – kokršpaněla Lojzu. „Má problémy se srdcem. Domluvám se s útulkem, že by ho vzali na farmu. Ale uvidíme, chtěli bychom ho, jenže v útulku je prý v kolektivu,“ zmínil.

Odpověděl také na dotaz, zda by vyžil pouze s mateřskou. „Celý život, než jsem získal větší možnosti, jsem žil skromně. Za bývalé doby jsme maso měli pouze v sobotu, a to jsem byl rád, že mi máma dala malý kousek,“ reagoval.

Tagy: