Kalousek si počká, až TOP 09 prohraje. Pak do toho šlápne a předvede své fígly, míní Jelínek

Lukáš Jelínek byl hostem pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek nemá kam spěchat. Svůj případný nový politický projekt může představit až po sněmovních volbách v roce 2025, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS politolog Lukáš Jelínek. Dá se podle něj očekávat, že TOP 09, respektive koalice Spolu, zažije sérii prohraných voleb. Politolog Jan Kubáček zase upozornil, že vládní strany nechávají témata „ležet na ulici“ a vytvářejí tak prostor mimo jiné pro SPD.

V kuloárech se už delší dobu mluví o možnosti, že by se bývalý šéf lidovců a TOP 09 Miroslav Kalousek mohl vrátit do vysoké politiky buď v rámci své strany, nebo založit stranu novou. Politolog Jelínek zmínil „pracovní název“ projektu – SRO neboli Strana rozpočtové odpovědnosti. Kalousek je podle něj schopen oslovit zajímavé osobnosti od expremiéra Mirka Topolánka po europoslance Jiřího Pospíšila. Otázkou ale je, zda je po těchto politicích ještě u voličů poptávka.

K TÉMATU: Kalousek neřekl poslední slovo. Do eurovoleb ještě může výrazně zasáhnout, říká politolog

Kalousek podle Jelínka v tuto chvíli nechce být obviňován z neloajality k TOP 09. „Proto si myslím, že si počká, až TOP 09 prohraje – třeba i s koalicí Spolu – několikery volby, a řekne : ,Podívejte se, já říkal, že to spadne a postavím něco jiného, lepšího.‘ Může to být před sněmovními volbami, ale já si klidně umím představit, že to Miroslav Kalousek udělá až po sněmovních volbách, kde by došlo k vymazání koalice Spolu z povrchu zemského hnutím ANO,“ uvedl Jelínek.

Politolog připomněl, že širší vedení TOP 09 odmítlo Kalouska nominovat na kandidátku do evropských voleb. Proto se teď podle Jelínka bude Kalouskova loajalita drolit a ten se pokusí „předvést několik politických fíglů“.

ODS ustoupila programu TOP 09, myslí si Kubáček

Jelínek, stejně jako další politolog, Jan Kubáček, příliš nevěří v úspěch Spolu příští rok ve volbách do Evropského parlamentu. „ODS ve jménu předních míst na společné kandidátce a volební jistoty ustoupila programu TOP 09,“ myslí si Kubáček. S Jelínkem se shodli, že v rámci koalice Spolu byl vytvořen „instantní program, který nikoho neurazí, ale rovněž nenadchne“.

Takové rozhodnutí tak může odradit voliče na obou stranách elektorátu. „Přesvědčení pragmatici, realisté ve vztahu k Evropské unii, kteří občanské demokraty hojně podporovali, mohou příští rok zůstat doma, zatímco euronadšenci, kteří jsou pro federalizaci unie a volili TOP 09, se mohou spíše porozhlédnout u Pirátů či vyjádřit sympatie Danuši Nerudové za STAN,“ řekl Kubáček v pořadu Zprávy plus.

Pokud se Spolu nepodaří porazit hnutí ANO, bude mít koalice podle Jelínka vážný problém. „Jména na kandidátce nejsou příliš známá. ODS má sice jako lídra Alexandra Vondru, ale Veroniku Vrecionovou zná mnohem méně lidí. O těch ostatních jménech by bylo zbytečné mluvit,“ poznamenal.

„Takto to vypadá, že koalice dělá všechno pro to, aby si evropské volby sama zkomplikovala. ANO proto ani nemusí vymýšlet žádnou složitou strategii,“ nešetřil Jelínek kritikou.

Okamura jako „kovář mezi kovaříčky“

Tuzemský volič podle Kubáčka volá po tom, aby strany nevytvářely „trpasličí kandidátky“. Právě na tom nyní prý staví i šéf SPD Tomio Okamura. „Chce být ten, kdo předstoupí před lidi a řekne: ‚Pokouším se o jednotnou energii a sjednocuji voličské síly, a ne nikdo jiný,‘“ míní Kubáček. Předseda SPD tak podle něj jedná v duchu „Proč za kovaříčkem, když mohu za kovářem“.

„Pravostředové, na první pohled vlastenecké formace u nás budou mít úspěch. Sbírají totiž témata, která vládní strany nechávají zbytečně ležet na ulici. Spoustu z nich by si mohli osedlat třeba občanští demokraté či například ministři kabinetu. Jedná se často o zcela legitimní otázky, které u našich sousedů řeší pravicové strany. Vůbec nechápu, proč se v tuzemské politice přepouštějí SPD či jiným subjektům,“ shrnul Kubáček.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Lidský a plný naděje, chválí Fialův projev koalice. Opozici chyběla pokora i omluva občanům

Tagy: