Kubáček: Piráti skvěle perou špinavé prádlo. Obviňování z „komoušství“ je cesta do pekel

Ivan Bartoš vedl Piráty se dvěma přestávkami nepřetržitě od roku 2009.

Odstoupilo pirátské předsednictvo. Co bude se stranou dál?

Místo toho, aby Piráti hledali tým, který dokáže jednotlivé názorové proudy zklidnit, začali se vzájemně hádat, kdo je „komouš“ nebo „ultralevičák“, a to je cesta do pekel, zhodnotil politolog Jan Kubáček ve vysílání CNN Prima NEWS. Narážel tím mimo jiné na tvrzení ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) pro web Novinky.cz, že by se strana měla svých „komoušů“ zbavit.

Kubáček ve vysílání CNN Prima NEWS varoval, že Pirátům hrozí osud Strany zelených. „Můžou svůj kredit prohospodařit tak intenzivně, že ještě před sněmovními volbami budou mít okolo pěti procent, nebo možná i pod,“ uvedl. Místo hádek by se prý měli zaměřit na sestavení řídícího a kompetentního týmu.

ČTĚTE TAKÉ: Od premiérské naděje ke dnu. Vzestupy a pády Ivana Bartoše, jak šel čas s největším z Pirátů?

„Teď ve straně chybí ten popularizátor nebo všeobecně známá tvář, kterou by občané respektovali a spojovali s určitou důvěryhodností,“ vysvětlil Kubáček. „To bude velký problém a bez toho se Piráti nepohnou, zvláště když jsou takto roztříštění,“ dodal. Také podle něj příliš nevynikají v konstruktivním řešení problémů nebo sjednocování se nad pozitivním tématem. „Výborně ale umí praní špinavého prádla na veřejnosti,“ pronesl.

O situaci v Pirátské straně chce s Ivanem Bartošem, který podal rezignaci na post předsedy, v úterý jednat premiér Petr Fiala (ODS). Kubáček vyložil, jak by jejich schůzka mohla vypadat. „Bartoš chce ukázat jistou ofenzivu a to, že není nejslabším článkem vlády. Kvůli zpackané digitalizaci stavebního řízení často člověk ten pocit má,“ okomentoval.

„Myslím, že budou diskutovat o souboru různých zákonů, které se teď projednávají ve Sněmovně. Budou mít charakter sociálních opatření – ať už se bude jednat o otázku superdávky, bydlení či zvyšování platů,“ uvažoval Kubáček. Pirátská strana se podle něj pokusí být vnímáná jako „sociálně chápavá tvář vlády“.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Dosáhli jsme dna, jsme levicový paskvil, bouří se Piráti. Někteří se chtějí posunout doprava

Tagy: