Politolog: Ze STAN je nepotřebná ODS a TOP 09 číslo 2. Cesta zpět vede přes krvavé údolí

Vít Rakušan

360° (729)

Další propad hnutí STAN ve voličských preferencí je kromě série kauz výsledkem toho, že se partaj začala chovat jako její současní vládní kolegové z TOP 09 a ODS. Ve vysílání pořadu 360° to prohlásil politolog Jan Kubáček. Dle jeho mínění musí STAN více pracovat v oblastech, které ve vládě drží. To znamená témata kolem průmyslu či školství.

Poslední průzkum agentury Median přiznává Starostům podporu jen 4,8 procenta voličů. S takovým výsledkem by se zástupci hnutí do Poslanecké sněmovny ani nedostali. Lépe si přitom STAN nevedli za posledních několik týdnů ani v dalších průzkumech jiných agentur.

Velký podíl na tom má hlavně kauza Dozimetr, v níž je zapleten bývalý náměstek pražského primátora právě za STAN Petr Hlubuček. Kvůli kauze pak skončil ve funkci ministr školství Petr Gazdík a STAN si na nedávném sjezdu téměř kompletně obměnili své vedení.

Problémy však vidí politolog Jan Kubáček i jinde. „Začali se chovat jako TOP 09 číslo dva nebo ODS číslo dva, ale ty už tady jsou. Nikdo nepotřebuje jejich náhražky,“ poznamenal Kubáček. Dle jeho mínění STAN rezignovali na svá tradiční témata, jako jsou třeba dostupnost policejních služeben a poštovních poboček v obcích či dostupnost vymahatelnosti práva. Zkrátka témata, kterými hnutí vyhrávalo v regionech.

STAN podle něj navíc neřešili své nedávné kauzy dostatečně razantně, což mohlo voliče rovněž odradit. Šanci na návrat do vyšších procentuálních pater však podle něj hnutí stále má. „Měli by si přestat hrát na Petra Fialu (ODS) a měli by více pracovat s ministrem průmyslu a ministrem školství. Řešit témata v oblastech, které mají,“ řekl politolog ve vysílání CNN Prima NEWS.

Práce pro Čechy jako pro Ukrajince

Kromě toho dále zmínil, že problémy mají podle průzkumu Medianu i další vládní strany. „Pravdou je, že mohlo být hůř, a to vzhledem k tomu, jak zatím vláda relativně přehlíží situaci českých domácností,“ popsal Kubáček. Fialovu kabinetu vytkl, že se dostatečně nestará o české občany například v oblasti energetické krize.

Podle Kubáčka je fakt, že vláda dělá hodně práce pro Ukrajince postižené válkou, ale představoval by si větší pomoc i českým občanům. „Kdyby tak intenzivně pracovali vůči Čechům a českým problémům, tak jsou dneska v úplně jiných pozicích,“ dodal v pořadu 360° Kubáček.

Nejlépe si v průzkumu Medianu vede opoziční ANO. Posílilo rovněž hnutí SPD, ale také vládní Piráti, nejspíš právě na úkor STAN. Do Poslanecké sněmovny by se podle Medianu probila rovněž vládní TOP 09 a návrat by uskutečnili sociální demokraté. Naopak STAN by pětiprocentní hranici nepřekonali, stejně tak vládní lidovci.

Tagy: