Šmucler: Úroveň čištění zubů máme někde mezi Ukrajinou a Německem. Inspiroval by se sousedy

Roman Šmucler

Co na to vaše peněženka 29.4.2024

Přístup k čištění zubů má v české společnosti velké mezery. V otázce veřejného financování zubní péče bychom se měli inspirovat u našich jižních sousedů, domnívá se prezident České stomatologické komory Roman Šmucler. V pondělním dílu pořadu Co na to vaše peněženka se věnoval i smysluplnosti uvažované daně z cukru.

Zamýšlená daň z cukru by se dotkla zejména slazených nápojů. Šmucler návrh vítá. Zároveň má obavy, jak stát s vybranými finančními prostředky naloží. Podle Šmuclera by se vybrané finance měly investovat do zdravotnictví a zejména do zubní prevence. „My jsme jediná země EU, která neučí děti čistit zuby,“ upozornil stomatolog.

ČTĚTE DÁLE: Nová internetová výzva tejpování úst? Mnohé tato „chytrá“ metoda už poškodila, varuje Šmucler

V pořadu vyslovil přání, aby Češi více dbali na úroveň své zubní hygieny. Podle něj je kvalita zubů obyvatel v zemích východní Evropy tragická. V České republice to podle něj není tak hrozné, ale je tu prostor pro zlepšení. Úroveň kvality chrupu české populace spatřuje zhruba na půli cesty mezi Německem a Ukrajinou. Přístup k péči o zuby u našich západních sousedů považuje za ukázkový. „Třeba Němec spotřebuje šest zubních kartáčků za rok, zatímco Čech jen dva,“ konstatoval současný stav Šmucler.

Připlácení za kvalitnější péči nevnímá jako zásadní problém. „Ve stomatologii se připlácelo už za minulého režimu,“ upřesnil. „Není na tom nic zvláštního,“ dodal bývalý člen TOP 09. Za nešťastné ovšem považuje vlivem zákazu amalgámových výplní potenciální připlácení za tzv. bílé výplně. Stanovisko stomatologické komory je v tomto ohledu podle něj jasné, základní typ zubní výplně by měl být pro pacienty přinejhorším za přiměřený doplatek. Stát ve spolupráci s pojišťovnami by mohl hradit asi 80 procent z ceny výplně.

Postoj ministerstva zdravotnictví k výši náhrad za zubní výplně není pro Šmuclera jednoznačný. Nedomnívá se však, že by ministr Vlastimil Válek veřejnosti záměrně lhal. „Myslím, že ministr neví, co se děje na ministerstvu. Úředníci si tam dělají, co chtějí,“ prohlásil přední český stomatochirurg.

Stomatologové mají povinnost přijímat urgentní případy

Přední český stomatolog klidní obavy veřejnosti z toho, že neregistrovaní pacienti nemají nárok na zubní péči. „Když vás bolí zub, musejí vás vzít i bez smlouvy. To by bylo zle, kdyby pacienta nevzali,“ řekl Šmucler.

V Praze podle něj panuje mezi zubaři poměrně tvrdé konkurenční prostředí, které tlačí ceny za péči dolů. Z toho důvodu je na venkově a v menších městech zubní péče mnohdy i znatelně dražší. „Lidi dnes jezdí z Ostravy do Prahy k zubnímu lékaři. Ne, že by tam vůbec nebyl, ale v Praze je levnější,“ popsal chování některých pacientů lékař.

Zubních lékařů je podle něj v zemi dostatek. Problémem je prý neefektivní financování od pojišťoven a státu. Jako řešení Šmucler navrhuje rakouský model, který se snaží vzájemnou koordinací pojišťoven, státu a lékařů vyjít vstříc regionům, kde stomatologové chybí. „V Rakousku se trvá na tom, že když zubní lékař někde chce dělat, dostane dobře zaplacenou smlouvu a musí jít nejprve tam, kde chybí zubní lékař,“ popisuje Šmucler.

Našimi jižními sousedy by se inspiroval i ve způsobu komunikace zdravotních pojišťoven směrem k pacientům a klientům. Zejména v situacích, kdy se pacientům nedaří najít stomatologa. V takových případech Šmucler vidí rakouský přístup jako příkladný. Pojišťovny tam podle něj aktivně pomáhají pacientům s hledáním vhodného lékaře a pokud se během určité doby odborník nenajde, pojišťovny se podílí na uhrazení péče u soukromého stomatologa. „Kdo nesežene lékaře na pojišťovnu, tak z prohlídky sedmdesát procent pojišťovna uhradí u soukromého stomatologa,“ uzavírá prezident komory.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Mrtvice hrozí i u dětí, varují lékaři

Tagy: