Kubek: Covid je jako povodeň, ale za zdmi JIP oddělení. Lidi proto tu tragédii nevidí

360° 9.11.2021

Musíme pomoci lidem, kteří nevěří tomu, jak je covid nebezpečný. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl prezident České lékařské komory Milan Kubek. Problém přirovnal k povodni, která se však neodehrává na očích, ale na na jednotkách intenzivní péče.

„V ideálním světě by se každý nechal naočkovat proto, aby chránil sebe a blízké. My ale nežijeme v ideálním světě a musíme těm, kteří nevěří, jak je covid nebezpečný, pomoct,“ prohlásil v pořadu 360° na CNN Prima NEWS prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Reagoval tím na vládní kampaň. Její součástí jsou fotografie, které ukazují lidi nakažené covidem, kteří buď zemřeli, nebo měli velmi těžký průběh nemoci. Snímky, které ministerstvo využilo, jsou od fotografa Lukáše Bíby. Jeden z plakátů hlásá například „Uvěřil dezinformacím“.

„Dovolím si to srovnat s povodní. Když máme povodeň, všichni tu vodu vidí a každý tomu věří. Covidová povodeň, to peklo, se ale děje na JIPkách (jednotkách intenzivní péče – pozn. red.), a to lidé nevidí. Chápu, že kampaň ukazuje, jak lidé, kteří covid podcení, mohou dopadnout,“ hájil dále ministerstvo. Každé procento, které kampaň přiměje k očkování, je podle něj dobré.

„Nejsem naivní, že jedna kampaň bude stačit,“ dodal Kubek s tím, že společně s pozitivní i negativní motivací bychom nakonec nemuseli nařizovat očkování povinně. Naopak podle právníka Ondřeje Dostála je tato kampaň nepřípustná.

„Využívat motiv strachu ze smrti v reklamě na léky je nejhlubší dno, se kterým jsem se ve své praxi setkal. Domnívám se, že je to zcela nevhodné a ztotožňuji se s názorem rektora ČVÚT, že takto postavená reklama rozhodně pomoci nemůže,“ uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS expert Pirátské strany pro oblast zdravotnictví.

Jenže podle Kubka není čas ztrácet čas. „Když se koukneme na mapu Evropy, vidíme, jako by železná opona stála. Na východě máme hoaxy, antivaxery a nízkou proočkovanost. Západní část jakžtakž žije, my se ale řítíme to průšvihu,“ zhodnotil přístup země.

Očkování je proto důležité, protože „fantasticky“ funguje. „Měli by se přeočkovávat všichni, i ti, kteří covid prodělali. I když mají protilátky, tak další očkovací dávka pro ně není nebezpečná,“ dodal Kubek.

Tagy: