Dostál o očkovací kampani: Zneužít strach ze smrti v reklamě na léky je nejhlubší dno

360° 9.11.2021

Vládní kampaň, v rámci které byly zveřejněny autentické fotografie covid pacientů z nemocnic, je nejhlubší dno. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl právník a expert Pirátské strany pro oblast zdravotnictví Ondřej Dostál. Ministerstvo zdravotnictví podle něj zneužilo strachu ze smrti. Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka a koordinátora očkovací kampaně Daniela Köppla je to ale jedna z cest, která je nutná.

„Využívat motiv strachu ze smrti v reklamě na léky je nejhlubší dno, se kterým jsem se ve své praxi setkal. Domnívám se, že je to zcela nevhodné a ztotožňuji se s názorem rektora ČVÚT, že takto postavená reklama rozhodně pomoci nemůže,“ uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS expert Pirátské strany pro oblast zdravotnictví.

Podle něj by mohlo pomoci něco jiného. „Lidé věří svým ošetřujícím lékařům a je zapotřebí, aby oni vykonali návštěvní službu, výkon pohovoru s rodinou a edukace pacienta, které jsou hrazené ze zdravotního pojištění,“ podotkl Dostál s tím, že jen touto cestou lze posoudit, zda dotyčný vakcinaci potřebuje a zda se nechá lékařem přesvědčit.

Fotografie ukazují lidi nakažené covidem, kteří buď zemřeli, nebo měli velmi těžký průběh nemoci. Snímky jsou od fotografa Lukáše Bíby. Jeden z plakátů hlásá například „Uvěřil dezinformacím“.

„Dostál je právník a politik, každý máme svou odbornost. Tlak a důvod této formy kamapně je apelativní. Jsme ve stejné situaci jako řada západních států v Evropské unii (EU), kdy jsme narazili na hranici lidí, kteří se nechali dobrovolně očkovat a jsou aktivní a ochotní pro to něco udělat,“ oponoval Köppl s tím, že je nutné zburcovat ty, kteří vakcinaci odkládali.

„Chceme jim ukázat, že odklad očkování může mít fatální následky,“ podotkl. Je prý logické, že se očkovací kampaň vyvíjí. „Musí více upozornit na to, co se děje. Jedná se o reálné fotky. Tohle zdravotníci na jednotkách intenzivní péče zažívají každý den,“ dodal.

S tím souhlasil i prezident České lékařské komory Milan Kubek. „Před volbami politici nechtěli přijímat nepopulární opatření, já je z části chápu. Byly tu skupiny politiků, kteří měli kampaň postavenou jen proti covidu. Seriozní politici se báli, že tvrdším přístupem by nahráli hlasy jim, to se nestalo. Politici by se nyní měli pokusit něco dělat. Virus je před námi,“ varoval Kubek.

Tagy: