Bartoš byl už chromá kachna. Premiér ho ale odvolal v nesprávný čas, myslí si Pečinka

Komentátor Bohumil Pečinka byl hostem na CNN Prima NEWS

Piráti se vyjádřili k rozhodnutí Petra Fialy

Přes třicet let se věnuje hodnocení především české politiky. Komentátor týdeníku Echo a podcaster Bohumil Pečinka tak zná velmi dobře jak premiéra Petra Fialu, tak Pirátskou stranu. Jak tedy vnímá současnou kauzu, kdy předseda vlády bez ohlášení odvolal ministra pro místní rozvoj? „Tohle může Pirátům jenom pomoci, protože řada voličů, která nad nimi zlomila hůl, s nimi může nyní naopak solidarizovat,“ říká spoluautor pořadu Kecy & Politika v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Co v základu říkáte na krok premiéra Petra Fialy, že náhle odvolal místopředsedu vlády pro digitalizaci Ivana Bartoše?
Myslím, že měl pár dní počkat. Zdá se mi to příliš překotné. A to z jednoho důvodu… Teď mluvím o formě, ne o samotném odvolání. Ta forma je, myslím, nešťastná, protože Ivan Bartoš rezignoval na funkci předsedy Pirátské strany, a jak vyplývalo z povolební diskuse Pirátů, oni chtěli stejně v říjnu většinově vystoupit z vlády. A nyní tento překotný krok Piráty sjednotil. Mluví o zradě. Dalo jim to nový příběh, jak interpretovat svůj neúspěch s digitalizací jako pokus Petra Fialy udělat vládu s hnutím ANO. A dává jim nový étos, který budou používat pro zdůvodnění, že všechno bylo vlastně v pořádku a oni byli jenom obětí zrady premiéra Fialy.

ČTĚTE TAKÉ: Piráti by neměli nechat kopat do Bartoše, míní Horák. Bude zajímavé, jestli odejde i STAN

Takže by tento krok premiéra dával větší smysl později?
Kdyby počkal třeba týden, pár dní a provedl to trochu jinak, například to víc zkomunikoval, myslím, že by to bylo většinově pochopeno. Ale takto dal Pirátům nový příběh a může to tuto stranu prostě sjednotit do nějakého opozičního postoje, a ještě jim to může dát výmluvu, že: všechno, co jsme dělali, bylo vlastně dobře, ale velké firmy, které nechtěly naší skvělou digitalizaci, si vynutily naše odvolání. Čili proti tomu odvolání jako takovému nic nemám. Ale myslím si, že forma byla nešťastná a může ovlivnit další vztahy v této části politického spektra.

Nicméně z fóra Pirátů bylo podle vás předem patrné, že by ve vládě brzy stejně sami skončili?
Ano. Na jejich fóru bylo znát většinové naladění, že regenerace strany musí být mimo vládu. V nedávném rozhovoru jsem říkal, že počítám s tím, že Piráti v říjnu z vlády skutečně odejdou. To bylo urychleno, a Ivan Bartoš dostal – myslím, že nezaslouženě – takový nimbus mučedníka, kterým se může sjednotit celá strana. A najednou všechny důvody, které vedly k odvolání, budou zpochybňovány. V politice jsou zkrátka důležité také symboly. A oni teď získali argument, jak zdůvodnit své selhání v digitalizaci. Stejně tak selhání z volebního výsledku a podobně.

Příkladem zvládnuté digitalizace byl ministr práce a sociálních věcí Marián Jurečka, který dokázal, že to jde, když se obklopil týmem skutečně špičkových lidí.

Dokážete si představit důvody, které vedly premiéra k tomu, aby tento krok učinil teď a tímto způsobem? Piráti mluví o tom, že byl pod tlakem lidí z ODS, jako jsou Stanjura, Kuba, Skopeček a další…
O odvolání Bartoše vědělo jenom úplně nejbližší okolí čítající dva až tři lidi. Většina vedení ODS o tom vůbec netušila. Je to jeho osobní rozhodnutí a my můžeme jen spekulovat, proč to udělal překotně. Myslím, že to souvisí s tím, že nerad řeší personální problémy. Také to je tím, že chtěl utnout debaty o tom, že by měl vyvodit svou odpovědnost z prohraných voleb. Čili může tam být i tento moment, že chtěl vlastně rozehrát určitou situaci a odvrátit pozornost od důsledků prohraných voleb pro sebe. To je velice pravděpodobné.

Chápu.
Ale stále je tam ta podstata, tedy nezvládnutá digitalizace, kterou minulý týden konstatovala na zasedání vlády skupina, jež byla pověřena prověřit, v jakém stavu je digitalizace stavebního řízení. A z toho byl zdrcující závěr. Bylo to v režimu tajné, ale spekuluje se, že expert z ministerstva práce a sociálních věcí řekl, že aby to fungovalo, tak na to bude třeba rok a půl. Jestli to v té expertíze je, nebo není, můžeme jen spekulovat, každopádně spoustou lidí ve vládě ta analýza otřásla. A když se k tomu přičtou volby, rezignace Ivana Bartoše, která z něho udělala chromou kachnu, protože tím ztratil jakoukoliv sílu ve vládě… Když se tohle vše sečte a přidá nějaké momentální rozpoložení Petra Fialy, dalo se to předpokládat.

Myslíte, že šlo ze strany premiéra o dobrý tah alespoň směrem k voličům ODS?
Podle mě ne. To, co rozbouřilo hladinu, byl výsledek voleb. Ten ukázal, že Pirátská strana má minimální podporu svých voličů. Minimální. Šla z 99 na 3 mandáty! A navíc Piráti opravdu začali sami diskutovat o vystoupení z vlády. Navíc se naučili s ODS ve vládě spolupracovat, v něčem si i vyšli vzájemně vstříc. Myslím, že byli dobrými koaličními partnery. Ale vše eskalovaly dvě věci: výrazně prohrané volby a zároveň nezvládnutá digitalizace stavebního řízení. Protože příkladem zvládnuté digitalizace byl ministr práce a sociálních věcí Marián Jurečka, který dokázal, že to jde, když se obklopil týmem skutečně špičkových lidí. Kdežto tým kolem Ivana Bartoše byl spíš z okruhu Pirátské strany, a ti nechtěli pustit do svého středu nikoho. Říkali, že to je jejich odpovědnost. Samozřejmě, že krok Petra Fialy má hlubokou logiku. Protože nechtěl na další týdny a měsíce, aby vláda byla tímhle vyčerpávána. Ale ten způsob provedení… Jak říkám, dalo to Ivanu Bartošovi výmluvu. Může to vypadat jako dýka do zad.

Na tiskové konferenci, kterou po odvolání Bartoše uspořádali Piráti, už vlastně začali předvolební rétoriku. Mluvili o budoucí spolupráci ODS a ANO, nazvali to ODSÁNO. Může k tomuto spojení podle vás skutečně dojít?
Myslím, že je to blbost. Protože identita ODS je v současnosti založena na kritice Andreje Babiše. A kdyby toto ODS udělala, tak to znamená její konec nebo její úplnou marginalizaci. Takže Piráti vytvářejí dojem, že bojují proti velkým stranám, ale ve skutečnosti na tom i ODS má založený svůj étos. Piráti chtějí zkrátka odpoutat pozornost od svého selhání s digitalizací stavebního řízení. Ale hlavně, oni ještě ani neanalyzovali volby. Nic podstatného k tomu zatím neřekli. Proč je lidé opustili? To nesouvisí s Fialou. Teď budou hrát pakt zrazených, ale oni zradili své voliče, kteří je opustili. To je daleko větší zrada přece.

Jenom k tomu zmíněnému étosu, že ODS je stranou proti Babišovi… Jak je známo, hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba tvrdí, že program AntiBabiš už je mrtvé téma.
On vychází jen ze zkušenosti ze svého kraje, kde se mu podařil obdivuhodný výsledek. Ale voličům vždy musíte něčím strašit a zároveň nabídnout i něco pozitivního. Když je jenom jedno, tak je to špatně. Musí tam být obě tyto nohy. A ta první noha bude v ODS fungovat, dokud bude žít Andrej Babiš.

Jak to podle vás bude nyní s vládní koalicí? Piráti vstupovali do vlády v partnerství s hnutím STAN. Hrozí, že by odešli společně?
Myslím, že STAN bude hrát o dědictví po Pirátské straně, od které masově odcházejí voliči. A buď tyto hlasy získá STAN, nebo TOP 09. O to se teď bude hrát. Bude možná podepsána nová koaliční smlouva. To vše připouštím, ale že by STAN odešel z vlády, to téměř vylučuji. Podle mě odchod Pirátů z vlády povede k rozsáhlé rekonstrukci vlády, přehodí si jednotlivá ministerstva, což dá vládě novou dynamiku.

Takže to vládě ve výsledku prospěje?
V tomhle smyslu určitě, protože se Piráti začali stejně sami rozkládat. Oni by stejně z vlády v říjnu odešli. A tím, jak se začali rozpadat a opustili je voliči, tak pro vládu měli nulový efekt. Navíc vládu v poslední době nejvíc ničilo právě stavební řízení, které bylo v jejich gesci. A jestli je pravda, že Bartoš neslíbil premiérovi žádnou časovou nápravu, tak… Zase se vracíme k tomu, že to Fiala mohl udělat jinak, ale podstata je, že je to oprávněné.

Nicméně ministr vnitra a místopředseda vlády Vít Rakušan uvedl, že o konci Bartoše dopředu nevěděl. Sám Bartoš se podivoval, že mu to neřekl premiér na ranní schůzce… Jako by takové jednání úplně neodpovídalo Petru Fialovi, nemyslíte?
On je pod strašným tlakem.

Koho?
Máme po volbách, v nichž hlavní opoziční strana dominovala. ODS sice dostala víc hlasů než minule, ale ten rozestup mezi ANO a ODS je příliš velký, i mezi ANO a koalicí Spolu. A Petr Fiala je pod tlakem, aby něco dělal. Koalici nepřišla k urnám třetina voličů ze sněmovních voleb. Voliči poslali do záhrobí Pirátskou stranu, která byla ještě před pár dny drzá a dávala podmínky pro své fungování ve vládě, jíž už nic nepřináší. Navíc, jestli Ivan Bartoš neřekl nic, co by premiéra ujistilo, že je schopen napravit stavební řízení… Petr Fiala je typ jako Angela Merkelová, člověk, který problémy rád vysedí. Ale když to dojde do určité situace, tak se rozhodne rychle. Možná překotně. Dlouho, dlouho vyjednává, a v určité chvíli, kdy máte pocit, že usnete, tak teprve udělá rozhodnutí. To je prostě takový typ člověka.

Tagy: