Ďurčo: Lidé v náročných profesích se nedožijí důchodu. Výjimky jsou cesta do pekla, řekl Křeček

Roman Ďurčo a Štěpán Křeček

360° - 14.10. v 22:26

Lidé v náročných profesích se nedožijí důchodu v 65 letech, uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS odborový předák KOVO Roman Ďurčo. Ekonom Štěpán Křeček naopak varoval, že určování, co je a co není náročná profese, se stane politickým nástrojem. Vytváření potenciálních výjimek je podle něj cesta do pekla.

„Děje se, před čím ekonomové varovali. Otevírá se Pandořina skříňka, kdy se politici začnou hádat, koho zařadí do takzvaných náročných profesí,“ nechal se Křeček slyšet v pořadu 360°. Nárok na předčasný odchod do důchodu bude podle něj předmětem dalších a dalších volebních kampaní. „Takže se ta skupina bude neustále rozšiřovat,“ nastínil svůj pohled.

ČTĚTE DÁLE: Země pro staré nemá budoucnost, komentoval důchody Křeček. Podle Pikory nám vlády lhaly

„Troufám si říct, že klidně můžeme skončit ve stavu, kdy polovina lidí bude odcházet do důchodu dříve. Vždycky si zdůvodníme, proč to někteří mají těžké a měli by také odejít dříve,“ glosoval Křeček.

Definice, co je a co není náročná profese, má být z jeho pohledu pevně daná. „Za mě je kritérium jednoduché – pokud se zaměstnanci mohou ochránit před náročným prostředím, například před hlukem se lze chránit pomůckami, nemá mít daná profese nárok na předčasný důchod,“ zdůraznil ekonom. Naopak profese, v nichž se zaměstnanec šanci chránit nemá, například při práci se sbíječkou, by Křeček do kategorie náročných zařadil.

S Křečkem ve vysílání CNN Prima NEWS polemizoval odborář Ďurčo. „Dnes se tito lidé nedožívají konce pracovního života ve 65. roku a odcházejí do důchodu dříve. Buď kvůli chorobám obecným nebo kvůli nemocem z povolání,“ řekl odborový předák. „Každý týden máme na stole nějaké pozbytí pracovní způsobilosti od lékařů. Žádnou Pandořinu skříňku v tom nevidím,“ reagoval.

Ďurčo zároveň apeloval na politiky, aby k otázce důchodů přistupovali seriózně. „Není společenská shoda, není politická shoda. Pokud se mají každé volební období měnit důchodové parametry, tak lidé opravdu nebudou vědět, kdy mají jít důchodu,“ varoval Ďurčo zákonodárce.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pracovníci starší 65 let? Mají unikátní zkušenosti, firmy si je budou hýčkat, míní Nerudová

Tagy: