Pohádkový příběh Koně roku: Na české derby se Gasparini nekvalifikoval, slovenské vyhrál

Není jeden sportovní šampión jako druhý. Příběh hřebce Gaspariniho ze Slušovic je téměř pohádkový. Čtyřletý hřebec získal před několika týdny titul Kůň roku. První modrou stuhu získal na Slovensku, na české derby se přitom nedostal. Na úspěchy, které od té doby následovaly, je podle trenéra náležitě pyšný a nenechá na sebe sednout jen tak někoho.

Je to zatím největší Gaspariniho vítězství, loni v červenci si v Bratislavě doběhl pro Modrou stuhu ve slovenském derby. Triumfem v nejcennějším klasickém dostihu šokoval tehdy tříletý hřebec všechny. „Nedostal se na start českého derby, tři týdny na to jsme ho zkusili přihlásit do slovenského derby a tam to klaplo. Bomba, kterou nikdo nečekal,“ vypráví trenér Jan Demele.

Vítězstvím v derby ale Gaspariniho pohádka nekončí. V září vyhrál s žokejem Jiřím Palíkem další dva klasické dostihy — vytrvalostní St. Leger. A to jak v Česku, tak na Slovensku. „Poslední třešnička na dortu byl ten slovenský St. Leger, tam už byl takový top favorit, že se nedalo ani sázet. Lidi, kteří si vsadili euro, dostali euro zpátky,“ vzpomíná trenér.

Na české derby se nedostal, ale od té doby vyhrál, co se dalo

Klasické dostihy běhá anglický plnokrevník pouze ve věku tří let. V jeho sportovní kariéře je to prakticky nejvíc, čeho může dosáhnout.

I proto letos v únoru během galavečera Českého turfu přišla další senzace. V kategorii Kůň roku zvítězil právě Gasparini. Po legendárním Peruánovi se rodák z napajedelského hřebčína stal po 23 letech prvním koněm českého chovu, který na tohle prestižní ocenění dosáhl. „Je to prostě v něm. Je to bojovník. A já si myslím, že kdyby ho trénoval kdokoliv jiný, tak s ním dokáže to samé. Je to srdcař, bojovník a osobnost,“ říká v pořadu Prima Česko Jan Demele.

A doplňuje ho pořadatel dostihů ve Slušovicích: „Protože to je úspěch koní českého chovu, tak to je bomba, a protože je ze Slušovic, tak to je dvakrát bomba. Všeobecně je ceněno, že je to malá stáj a Honza je v uvozovkách malý trenér, on těch koní moc nemá. A já mu to strašně přeju, protože je velice poctivý,“ chválí Zdeněk Karlach trenéra.

Gaspariniho jen tak někdo neosedlá

Gasparini je teď ve slušovické stáji celebrita číslo jedna. Ale zároveň je stále v plném tréninku. Jeho majitel Petr Karlík chce, aby letos běhal například na Slovensku, v Itálii či v Polsku. „Je na sebe pyšný a nedovolí jen tak někomu si na sebe sednout, protože se začne stavět na zadní,“ uvádí trenér, což vzápětí potvrzuje ošetřovatelka, Dominika Plšková: „Třeba u čištění si musíme dát pozor. A musí vždycky jíst, jinak kouše nebo kope. Ale jak má jídlo, tak mu můžou dávat klidně i malé děti.“

ČTĚTE TAKÉ: Rydlo je nesmírně ostré, linka musí jít jako po másle. Rytec Martin Srb popisuje své řemeslo

Gasparini si každý den pochutnává na míchanici z ovsa, granulí. V ní má potřebné vitamíny — mrkev, jablka. A kromě toho má rád banány.

Tak snad bude Gasparinimu takhle báječně chutnat i nadále. A to třeba i poté, co dostihový sport opustí a bude si užívat zaslouženého odpočinku.

Tagy: