Kupka o kandidátech na Hrad: Mám svou osobní volbu. Nejbližší je mi Fischer

Martin Kupka v Partii Terezie Tománkové

PARTIE Terezie Tománkové 13.11.2022

Měl by být prezidentem politik, nebo někdo, kdo dosud v politice nefiguroval? Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) je důležité, aby to byl člověk, který takovou funkci zvládne. „Mám svou osobní volbu, Pavla Fischera. Doporučili jsme ho stejně jako Danuši Nerudovou nebo Petra Pavla,“ řekl Kupka v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Martin Kupka patří ke kritikům přímé volby prezidenta. „Ve výsledku to kvalitě české demokracie nepomohlo,“ řekl místopředseda ODS a ministr dopravy v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Kupka přesto svého favorita pro nadcházející volbu hlavy státu zmínil.

„Mám svou osobní volbu, Pavla Fischera. Doporučili jsme ho stejně jako Danuši Nerudovou nebo Petra Pavla. První jméno je mi nejbližší, zažil jsem jeho vystoupení na mezinárodních fórech, v tomto ohledu by Pavel Fischer reprezentoval Česko velmi zdatně,“ dodal Martin Kupka.

Prezidentem má být politik

„Prezidentem by měl být bývalý politik,“ řekl Radim Fiala (SPD) v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Fiala souhlasí s tím, co o stávajících kandidátech řekl bývalý prezident Václav Klaus. „Když budete chtít opravit světlo, zavoláte si elektrikáře. Když vodovod, tak instalatéra,“ přirovnával Fiala prezidentskou funkci k některým řemeslům.

„Apolitičtí prezidenti se budou těžko orientovat. Samozřejmě se přihlásit může každý, kdo splní podmínky, nicméně prezidentem má být politik, který se vyzná,“ dodal Radim Fiala. Sám přitom uvedl, že jednoznačně podpoří kandidáta SPD Jaroslava Baštu.

21 kandidátů čeká na verdikt

Do prezidentské volby se přihlásilo 21 kandidátů. Ministerstvo vnitra nyní posuzuje podané kandidátní listiny a v nejbližších dnech by mělo sdělit, zda a případně kdo nesplnil zákonné podmínky pro řádnou kandidaturu na Hrad. Vedle věku, který musí být vyšší než 40 let, musí uchazeči o prezidentský post předložit petiční archy s nejméně 50 tisíci podpisů občanů, nebo 10 podpisů senátorů, případně 20 podpisů poslanců.

Podle dosavadních průzkumů mezi největší favority prezidentské volby patří generál ve výslužbě Petr Pavel, bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová a expremiér Andrej Babiš (ANO). Je málo pravděpodobné, že by prezident byl zvolen už v prvním kole (musel by získat více než 50 procent hlasů). Pokud by se do druhého kola dostal Andrej Babiš, podle průzkumů by prohrál jak s Petrem Pavlem, tak s Danuší Nerudovou. První kolo prezidentské volby se koná 13. a 14. ledna 2023, případné druhé o dva týdny později.

Celý duel si můžete poslechnout jako podcast:

Tagy: