PŘEHLEDNĚ: Prezidentským kandidátům tečou na účty haléře i miliony. Kdo jim posílá peníze?

Zleva: Prezidentští kandidáti Josef Středula, Andrej Babiš a Danuše NErudová

Prezidentští kandidáti a finance na kampaň

Začíná ostrá fáze prezidentských kampaní. Uchazeči o Pražský hrad inkasují na svých transparentních účtech jak milionové částky, tak drobné haléře. Některé kandidáty finančně podpořili významní podnikatelé, akademici či bývalí politici. Co všechno lze z jejich transparentních účtů vyčíst, jakými prostředky momentálně disponují a kolik peněz už stihli utratit? Podívejte se na přehled redakce CNN Prima NEWS.

Po uzavření přihlášek do prezidentských voleb se kandidáti připravují na ostrou fázi kampaně. Ačkoliv bude až 25. listopadu jasné, kteří uchazeči o Pražský hrad projdou kontrolním a registračním procesem na ministerstvu vnitra, už nyní platí nemalé sumy za svou propagaci a organizaci kampaně.

Pro všechny kandidáty platí 40milionový limit na výdaje do prvního kola prezidentských voleb, dalších 10 milionů mohou uchazeči utratit ve finálním klání o post hlavy státu. Jak jsou na tom s financemi na transparentních účtech?

Andrej Babiš

Bývalý premiér Andrej Babiš si založil transparentní účet k prezidentským volbám teprve nedávno. Zatím tam proto nedisponuje velkými finančními prostředky – od svých „podporovatelů“ získal 18 tisíc korun. Valnou část příspěvků ovšem tvoří haléřové položky od jeho odpůrců, kteří ke svým darům připisují hanlivé vzkazy a nadávky. „Na mýdlo, až skončíš v base,“ napsal Babišovi jeden z dárců.

O finance se ale někdejší předseda vlády nemusí příliš bát, náklady na kampaň totiž bude platit jeho hnutí ANO, nikoliv sponzoři zvenčí. Otázkou ovšem je, zda dohledové úřady nevyhodnotí jeho dosavadní tour Českou republikou v obytném voze za součást prezidentské kampaně. Babiš se brání a tvrdí, že objížděl zemi v rámci komunálních a senátních voleb. Transparentní účet kandidáta najdete zde.

Jaroslav Bašta

Poslanec opozičního SPD Jaroslav Bašta doposud inkasoval finanční prostředky výhradně od svého hnutí. Od založení transparentního účtu přijal více než sedm milionů korun, několik stovek tisíc si poslal pak sám sobě.

Od září už stihl většinu peněz utratit, několik milionů spolkl pronájem reklamních panelů, poštovní služby či tisk propagačních materiálů. V pátek večer měl na kontě něco málo přes 170 tisíc korun. Transparentní účet kandidáta najdete zde.

Tomáš Březina

Podnikatel, „betonový král“ a bývalý politik Tomáš Březina je sám sobě největším dárcem a sponzorem. Na svůj transparentní účet si poslal více než devět milionů korun, většinu peněz už utratil za blíže nespecifikované položky. Prozatím obdržel několik tisíc korun od tří různých dárců.

„Podporuji vás na prezidenta,“ vzkázal Březinovi například Jakub Semerád a poslal kandidátovi na Pražský hrad rovných 100 korun. Další dva lidé mu poslali 2 000 korun. Transparentní účet kandidáta najdete zde.

Karel Diviš

Většinu nákladů na prezidentskou kampaň si platí také IT podnikatel a bývalý novinář Karel Diviš. Na transparentní účet si poslal přes 1,5 milionu korun. I u něj platí, že většinu peněz již utratil – nejčastěji za organizaci prezidentské kampaně a propagační materiály.

Nyní disponuje zůstatkem ve výši necelých 44 tisíc korun. Finančně ho podpořili dva lidé, a to částkami pět a 96,63 korun. Transparentní účet kandidáta najdete zde.

Pavel Fischer

Senátor Pavel Fischer, který se pokusí proměnit svou druhou šanci na prezidenta republiky, zatím za vedení kampaně neutrácí žádné větší částky. Naopak se na jeho transparentním účtu shromažďují finanční dary od podporovatelů, k pátečnímu večeru měl na kontě přes milion korun.

Většina příspěvků se točí kolem nižších tisícovek, v řadách dárců nejvíce vyčnívají dvě jména – atlet Maximilián Matolín (300 tisíc korun) či senátor Ladislav Faktor (200 tisíc korun). Transparentní účet kandidáta najdete zde.

Marek Hilšer

Senátor Marek Hilšer má na svém volebním účtu přes 50 tisíc korun. Prezidentskou kampaň sponzoruje jeho vlastní hnutí Marek Hilšer do Senátu, doposud si poslal na své konto částky v řádu nižších statisíců. Většinu peněz utratil za produkci, organizaci kampaně a také propagaci na sociálních sítích.

Sám Hilšer již dříve deklaroval, že se nebude spoléhat na velké finanční dary třetích stran a že nechce do voleb investovat vyšší částky. Transparentní účet kandidáta najdete zde.

Karel Janeček

Na své prezidentské kampani naopak nešetří miliardář a matematik Karel Janeček. V průběhu několika posledních měsíců si na transparentní konto poslal přes 25 milionů korun, část peněž poté přesměroval na jiný účet s poznámkou, že jde „o vklad do kampaně“.

Veřejnost mu dosud posílá spíše menší dary ve výši několika stovek korun. Nyní mu na kontě zbývá více než 130 tisíc korun. Transparentní účet kandidáta najdete zde.

Danuše Nerudová

Ekonomka a jedna z hlavních favoritek voleb Danuše Nerudová se může těšit milionovým finančním darům. Miliardář a majitel drogerií Teta – Martin Moravec – jí poslal pět milionů korun. K daru připojil také vzkaz. „Večer jsem dostal syna. Zaslouží si vlast s budoucností, kde prezident bude demokrat. Po 20 letech zmaru je tu naděje,“ vyjádřil Moravec svou podporu Nerudové.

Mezi dalšími významnými dárci jsou také podnikatelé Pavel Faiereisl a Zdeněk Rýzner, kteří věnovali prezidentské kandidátce několik milionů korun. Stotisícové položky zaslali Nerudové například šéf restaurační Ambiente Tomáš Karpíšek či sociální demokratka a bývalá ministryně školství Petra Buzková. Ta patřila mezi výrazné kritiky Miloše Zemana – v minulosti ho označila za „prase“, zatímco současná hlava státu o ní mluvila jako o „strašně líné“ političce.

S utrácením Nerudová prozatím nepřehání. Výdaje k pátečnímu dni přesáhly pět milionů korun, peníze šly především na logistiku a vedení on-line kampaně. Transparentní účet kandidátky najdete zde.

Petr Pavel

Kde šetří Nerudová, tam ve velkém utrácí generál Petr Pavel. Výdajová část kampaně si už řekla o více než 20 milionů korun, což je polovina z dovoleného čtyřicetimilionového limitu. Ve výčtu nejdražších položek nechybí pronájem venkovních billboardů, bannery, letáky a další formy propagace, třeba cílené příspěvky na sociálních sítích.

O příjmovou složku se ale nemusí moc obávat, ze všech kandidátů na prezidenta se může chlubit největším počtem štědrých dárců, kteří věnovali přes 100 tisíc korun. Takových podporovatelů má na kontě více než 70. Nyní disponuje desetimilionovou finanční rezervou.

Milionové příspěvky zaslali Pavlovi například zakladatel internetového obchodu Mall.cz Ondřej Fryč, investoři Jan Barta a Dušan Šenkypl či podnikatelé Martin Vohánka, Michal Šlemr nebo Libor Winkler. Transparentní účet kandidáta najdete zde.

Denisa Rohanová

Prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová na svém transparentním účtu obdržela jediný dar ve výši 10 tisíc korun, a to už v červenci. Od té doby každý měsíc přichází o desetikoruny za vedení volebního konta. Transparentní účet kandidátky najdete zde.

Josef Středula

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula dosud utratil v prezidentské kampani přes 850 tisíc korun. Na milionové dary odborový předák zatím čeká, největší příspěvek mu zaslal spolek Společně pro lidi (245 tisíc korun), který vede člen jeho volebního týmu Miroslav Sklenář. Od exministra vnitra Martina Peciny obdržel 50 tisíc korun. Transparentní účet kandidáta najdete zde.

Tomáš Zima

Bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima se dočkal několika štědrých podporovatelů, především z řad akademiků. Rovných 300 tisíc korun obdržel od Marcely Dražďákové, vedoucí Sérologické laboratoře 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Ještě v červnu získal Zima dokonce půl milionu korun od Babišova někdejšího podnikatelského konkurenta Jiřího Maluše, který působil v oblasti zemědělství. Na účtu bývalému rektorovi zbylo přes 26 tisíc korun. Transparentní účet kandidáta najdete zde.

Pavel Zítko

Výrazná tvář české dezinformační scény Pavel Zítko se přihlásila do prezidentských voleb až na poslední chvíli. Údajně se mu za jediný týden podařilo sesbírat 50 tisíc občanských podpisů, už si ale nejspíše nestihl založit volební transparentní účet, za což mu hrozí pokuta. Prozatím používá svůj vlastní za spolek Srdcem pro Vlast.

Nyní disponuje částkou 62 tisíc korun, kromě několika příspěvků v řádu stokorun se ve výpisu objevilo několik haléřových položek. „Jdi makat, ty darmožroute. Nepodporujeme dezinformátora,“ píšou mu lidé na transparentní účet.

Někteří kandidáti účet nemají, hrozí jim pokuta

Devět z 21 přihlášených kandidátů na prezidenta ale porušilo pravidla transparentnosti volební kampaně. Podle Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí si totiž včas nezřídili transparentní účet či nezveřejnili informace o financování kampaně. Konkrétní jména nicméně neuvedl. V seznamu chybí například účet Jiřího Kotába.

Pokud si kandidát nezaloží účet, hrozí mu pokuta až půl milionu korun. Když neoznámí odkaz na volební účet nebo odkaz na internetové stránky, kde jsou zveřejňovány informace o financování kampaně, lze uložit pokutu až 100 tisíc korun. Nejzazším termínem pro založení účtu bylo úterý 8. listopadu, kdy kandidáti podávali své přihlášky do voleb.

Tagy: