Schwarzenberg hodnotí kandidáty na Hrad. Co je problémem Pavla, Nerudové či Fischera?

Bývalý ministr zahraničí a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Prezidentské volby by vyhrál Pavel před Babišem, polepšila si Nerudová, ukazuje průzkum Medianu

Prezidentskou volbu sám zažil, může tak hodnotit aktuálně největší favority v boji o Pražský hrad. Řeč je o exministru zahraničí a bývalém prezidentském kandidátovi Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09). Ten na sociálních sítích popsal své názory na kvarteto, ze kterého pravděpodobně vzejde nový prezident – expremiér Andrej Babiš (ANO), generál Petr Pavel, bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová a senátor Pavel Fischer (nez.). Zbytek kandidátů podle něj jen „soutěží pro soutěž samu“.

„Přiznejme si, že v žádné jiné civilizované evropské zemi by si člověk, který čelí soudní obžalobě na hlavu státu kandidovat netroufl,“ poznamenal čestný předseda TOP 09 na adresu šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

Odkazoval tak na trestní stíhání, kterému expremiér v současnosti čelí v kauze farmy Čapí hnízdo. Státní zástupce pro něj a jeho spolupracovnici, bývalou jihlavskou náměstkyni primátora Janu Nagyovou (ANO), požaduje podmíněné tresty a peněžní pokuty.

Schwarzenberg si dále bere na paškál aktuálního lídra předvolebních průzkumů – generála ve výslužbě Petra Pavla. Zaměřuje se přitom právě zejména na jeho armádní minulost. Pavel byl v minulosti náčelníkem Generálního štábu Armády ČR a také předsedou vojenského výboru Severoatlantické aliance (NATO).

„Nejblbější důvod proti jeho kandidatuře, který jsem se nedávno dočetl, je, že je voják. Stačí si vzpomenout například na prezidenta (Dwighta) Eisenhowera, amerického generála, prezident (Charles) De Gaulle byl generál francouzský, pamatuji si v padesátých letech v Rakousku prezidenta (Theodora) Körnera, který býval ještě c.k. (císařský a královský – pozn. red.) generál a později byl velkou osobností sociální demokracie,“ připomněl bývalý šéf TOP 09 jiné armádní špičky v čele států. Podle svých slov neví, proč by výkon práce v armádě měl být překážkou pro zvolení prezidentem.

Kolem Petra Pavla je však také kontroverze spjatá s jeho komunistickou minulostí, když byl před sametovou revolucí členem KSČ a zároveň se účastnil výcviku ve vojenské rozvědce. Sám Pavel si za tuto kapitolu ve svém životě sype popel na hlavu. „Je jasné, že komunistická minulost Petra Pavla v osmdesátých letech opravdu nebyla šťastná. Důležitější ale je, jestli o tom teď říká pravdu a jestli, a to se zdá, je opravdovým a poctivým bojovníkem za demokracii, právní stát a prozápadní směřování naší republiky,“ dodává Schwarenberg.

Zdá se, že už máme kompletní seznam kandidátů do voleb na prezidenta České republiky. Jako poslední se do souboje...

Posted by Karel Schwarzenberg on Tuesday, November 8, 2022

Proč chce být Nerudová prezidentkou?

Ve svém hodnocení zmiňuje i Danuši Nerudovou, které průzkumy aktuálně predikují třetí místo, přičemž by se mohla stát černým koněm voleb. Schwarzenberg o ní hovoří jako o „sympatické dámě“ a za úctyhodnou považuje i její akademickou kariéru. Ekonomka prý rovněž „apeluje na jeho zelené instinkty“.

„Nicméně zatím jsem od ní ještě neslyšel, proč by se vlastně chtěla stát naší prezidentkou,“ poukazuje bývalý prezidentský kandidát, který ve druhém kole historicky první přímé volby podlehl Miloši Zemanovi.

Hodnocení se dočkal i senátor Pavel Fischer. Ten společně s Danuší Nerudovou a Petrem Pavlem tvoří trio kandidátů, které svým voličům doporučuje vládní koalice Spolu tvořená ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

„Pavla Fischera znám dlouhá léta a patrně by byl dobrý prezident, nejsem si ale jist, jestli je dobrý kandidát,“ píše o Fischerovi Schwarzenberg. Podle něj si Fischer, který kandidoval již v předešlých volbách v roce 2018, pokazil svoji pozici „nešťastnými výroky“. Senátor mimo jiné před časem řekl, že by homosexuála nejmenoval ústavním soudcem. Za tento výrok se později několikrát omluvil. Obecně ale Fischer zastává v otázce LGBT velmi konzervativní postoj.

Zbytek soutěží pro soutěž samu

„Další kandidáti zřejmě soutěží jen pro soutěž samu a asi ani oni nepředpokládají, že by mohli být zvoleni,“ pronesl Schwarzenberg na adresu zbývajících uchazečů v boji o Pražský hrad.

O nejvyšší ústavní post v zemi se pokouší celkem 21 lidí, kteří odevzdali své přihlášky společně s podpisy občanů, poslanců či senátorů na ministerstvo vnitra. Očekává se však, že resort několik z nich vyškrtne pro nesplnění podmínek, zejména pro falešně uvedené podpisy občanů. Tímto způsobem již v minulosti nebyli k volbám vpuštěni třeba nynější předseda SPD Tomio Okamura nebo prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Kvarteto Pavel, Babiš, Nerudová a Fischer je v tomto pořadí na čele aktuálních průzkumů k prezidentským kandidátům. Dalšími uchazeči jsou třeba senátor Marek Hilšer (MHS), předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula, poslanec a bývalý diplomat Jaroslav Bašta (SPD) nebo miliardáři Karel Janeček s Tomášem Březinou.

Tagy: