Kupka: Nejsme sebevrazi, lockdown snad nebude nutný. Lékaře si ale z prstu nevycucáme

Martin Kupka

Rozhovor s Martinem Kupkou v Novém dni

Nejsme vládou sebevrahů, přestože nás čeká boj s pandemií či energetickou krizí, říká o novém kabinetu budoucí ministr dopravy a místopředseda ODS Martin Kupka. Podle něj vláda bere možný plošný lockdown až jako poslední řešení. Řekl to ve vysílání pořadu Nový den na CNN Prima NEWS.

I když čeká budoucí vládu premiéra Petra Fialy (ODS) série časovaných bomb v podobě těžkých témat, hodlají strany pětikoalice (Spolu a PirSTAN) nový kabinet vytvořit. „Nejsme sebevrazi, ale jsme přesvědčení, že republika potřebuje odpovědnou vládu,“ prohlásil sebevědomě Kupka.

Jako nejdůležitější témata k řešení na úrovni vlády považuje zadlužování, energetickou krizi a samozřejmě pandemii koronaviru. „Dali jsme krátkodobý a střednědobý plán na řešení covidu. Není to věc, za kterou bychom mohli udělat tečku během dvou či tří týdnů, ale je to záležitost, se kterou se musíme vypořádat,“ pokračoval místopředseda ODS.

Podle něj je budoucí kabinet nakloněn pravidelnému testování ve školách metodou PCR, do karantény by pak měly putovat jen ty děti, které budou skutečně pozitivní, ostatní by se měly dál normálně učit.

Volá také po urychleném očkování třetí dávkou či větším zapojení armády. „Důležité je, aby si všichni uvědomili, že zdravotníci jsou součástí společnosti. Nikdo si nemůže z prstu vycucat nové lékaře a nové sestry,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS budoucí ministr dopravy.

Podle svých slov „pevně doufá“, že se lockdownu podaří zabránit. „Bez pochopení a přijetí dílu odpovědnosti to bude velmi obtížné,“ apeloval na každého Čecha.

Vstřícně se chce nová vláda stavět také k tzv. švýcarskému modelu, který uznává určitou hladinu protilátek v krvi. „Pokud mají lidé dostatečnou imunitu, tak bych to také považoval za bezpečné,“ uvedl dosavadní starosta středočeských Líbeznic.

Jaké budou dopravní priority?

Kupka má v nové vládě usednout na post ministra dopravy. Do funkce přichází jako radní pro dopravu Středočeského kraje, kterým se stal po loňských krajských volbách. Poslední dva roky vedl resort Karel Havlíček (ANO), který ale zároveň seděl na ministerstvu průmyslu.

„Musí se udělat inventura úřadu. Pro dobré zvládnutí resortu a rozvoj dopravy v České republice je potřeba navazovat na to, co udělali předchůdci, ale, a to říkám jedním dechem, je potřeba to posunout,“ míní Kupka.

Slibuje, že se výstavba dálnic zrychlí a stanovil si i priority pro své působení na ministerstvu. „Za mě bude důležité posunout výstavbu Pražského okruhu,“ uvedl svou hlavní prioritu. Mezi ty další bude patřit dálnice D3, D6 a moravská spojnice směrem na rakouskou Vídeň či na Slovensko. Opomenout podle něj nelze ani výstavbu vysokorychlostních železnic.

Prezident kandidáta na ministra vetovat nemůže

Prezident Miloš Zeman již ve středu budoucímu premiérovi Petru Fialovi oznámil, že mezi kandidáty na ministry má problém s jedním z nich. Spekuluje se o tom, že by to měl být Jan Lipavský, kterého navrhují Piráti na post šéfa české diplomacie. Lipavský mimo jiné zasedal v minulém období v zahraničním výboru Sněmovny a opakovaně žádal odebrání pasu Martinu Nejedlému, prezidentovu kontroverznímu externímu poradci.

Podle Kupky ale Zeman právo veta v případě jmenování ministrů nemá. „Ústava přece jasně říká, jaká je role vlády, premiéra a prezidenta. A ta žádné veto prezidentovi nedává,“ připomně budoucí ministr dopravy.

Tagy: