Landa a Volný reagují na záplavu vtipů, které si z nich utahují. Co vzkazují autorům?

Daniel Landa a Lubomír Volný

Odpůrci očkování se stali terčem dezinformační kampaně

Hitem sociálních sítí se v posledních dnech staly fotomontáže, podle nichž lidé jako zpěvák Daniel Landa či bývalý poslanec Lubomír Volný změnili názor na očkování proti covidu. Podle memů, které kolují po internetu, nyní vakcinaci vážně doporučují. Oba už se k situaci vyjádřili po svém.

„My očkovaní jsme. Teď jsi na řadě ty,“ hlásá slogan na úvodní fotografii satirického profilu Paralelní listy. Na obrázku stojí skupina lidí a v jejím popředí Daniel Landa, který ukazuje směrem k divákovi. Krátce nato začali lidé na sociálních sítích tvořit další fotomontáže, na kterých známý zpěvák v různých variacích doporučuje vakcinaci proti covidu.

Během několika hodin se tato satira stala hitem internetu. Lidé si ale na paškál vzali i další známé odpůrce očkování proti koronaviru, jako je například zpěvačka Ilona Csáková či exposlanec Lubomír Volný.

A je to tady! Celej národ se semknul a i ty největší rozeštvávači konečně pochopili, co je správná cesta. Už i Lubča jde cestou rozumu! Nechápu, co se dneska děje, ale je to velkej den.

Posted by Vladimír Vašek on Tuesday, December 14, 2021

Podle něj je tato kampaň velmi profesionální. Politik, který se v minulém volebním období zviditelnil především šarvátkami v Poslanecké sněmovně, je přesvědčen, že to celé někdo platí. Žádné právní kroky proti autorům však zatím nechystá.

„Bohužel pro ty lidi, kteří dneska slaví, jako že to je vtipné, tak ta antikampaň je postavená na lži. Společnost už je tak rozštěpená, že prakticky každý v republice ví, na které straně stojí pan Landa, pan Volný nebo pan Dušek,“ řekl Volný CNN Prima NEWS.

Sám přitom v současnosti čelí trestnímu stíhání kvůli podezření z šíření poplašné zprávy v souvislosti s příspěvkem na sociální síti o léku ivermektin. Ten propagoval k léčbě nemoci COVID-19. V tehdejším příspěvku tvrdil, že se chystá spiknutí, jehož cílem je diskreditace léku prostřednictvím zabití pacientů.

Počátkem března 2021 zase sdílel na Facebooku dezinformaci o tom, že pohyb letadla společnosti DHL, které o den dříve kroužilo nad brněnským letištěm, měl údajně souviset se šířením britské mutace alfa koronaviru v Česku. Řízení letového provozu ČR vzápětí spekulace vyvrátilo a společnost DHL zprávu označila za hoax.

EDIT: Tak jo, na tetanus, choleru, tyfus, meningoc. a žloutenku nejhoršího typu jsem očkovanej. Ale nejsem tečkovanej☝️

Posted by Daniel Landa on Monday, December 13, 2021

Daniel Landa nejdřív na jeden ze satirických obrázků reagoval následovně: „Tyto a podobné lži jsou protiprávní jednání. Budeme to řešit,“ potom však své sdělení upravil na: „Tak jo, na tetanus, choleru, tyfus, meningoc. a žloutenku nejhoršího typu jsem očkovanej. Ale nejsem tečkovanej.“ Později na sociálních sítích Landa uvedl, že mu satira nijak nevadí.

„Vadí mi ale, když nějaký profil tvrdí, že je to pravda, protože se mnou právě mluvil. To už je lež a pomluva. Bránit se zatím nebudu, protože jde o falešné profily, jak jsme zjistili, ale pokud někdo konkrétní – a tak to zprvu vypadalo – bude lživě tvrdit, že se mnou právě hovořil, bránit se budu. Pomlouvat se nenechám, v tom je celá podstata,“ dodal.

Tagy: