Léčba Zemana probíhá mimořádně dobře, říká Pafko. Kdy prezident opustí nemocnici?

Pavel Pafko

360° 5.11.2021

Prezident Miloš Zeman by mohl Ústřední vojenskou nemocnici (ÚVN) opustit za tři až čtyři týdny, řekl v pořadu 360° chirurg Pavel Pafko. Ten je členem lékařského konzilia, které se zabývá zdravotním stavem prezidenta.

Miloš Zeman v pátek promluvil s médii poprvé od doby, kdy vážně onemocněl a následně byl 10. října hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici. V rozhovoru pro rádio Frekvence 1 sdělil, že se cítí dobře, a přiznal, že již měsíc nekouří.

Prezident však připustil, že mu „nechutná jíst“, špatně tráví a v době převozu do nemocnice to nevypadalo s jeho zdravotním stavem dobře. Šéf konzilia Tomáš Zima také v pátek v rozhovoru pro web Lidovky.cz uvedl, že Zeman stále není schopen plně pracovat.

Toto hodnocení ve vysílání CNN Prima NEWS rozvedl Pavel Pafko. „Práce neschopný je široký pojem. Prezident musí mimo jiné přijímat diplomaty nebo jezdit na zahraniční cesty. Proto se konzilium vyjadřuje spíš opatrně. Musíme si uvědomit, že ještě včera byl Miloš Zeman na oddělení ARO. Není přeci možné, aby den poté jel na zahraniční cestu,“ vysvětlil Pafko. Poté ale zmínil, že se Zemanův zdravotní stav výrazně zlepšuje.

O zlepšení stavu svědčí komunikace s médii

„Diagnóza proběhla, jak měla. Léčba probíhá mimořádně dobře. Jde o objektivní názor prokázaný laboratorně. Těžko si to představit lépe. Svědčí o tom i prezidentova komunikace s médii. Já jsem s ním měl možnost mluvit 27. října a byl to příjemný rozhovor. Mluví tak jako každý z nás,“ uvedl.

Prozradil zároveň, v jakém čase by Zeman mohl nemocnici opustit: „Pan Zavoral (ředitel ÚVN, pozn. red.) si myslí, že hospitalizace bude trvat zhruba tři až čtyři týdny. Je to správné. Pacient nemůže domů tři dny poté, co byl na ARO. Když se věci lepší? Nic neměnit.“

V rozhovoru pro Radiožurnál však Pafko naznačil, že Zeman trpí chronickým jaterním onemocněním. Mohlo by se tak jednat o jaterní cirhózu, což je velmi vážné onemocnění.

Tagy: