Léčí Nejedlého, radí Fialovi. Kdo je kardiochirurg Netuka, který může stanout v čele IKEM?

Specializuje se na operace srdce, radí na Strakově akademii a společně s bratrem Davidem patří k váženým kapacitám českého zdravotnictví. Nyní je elitní kardiochirurg Ivan Netuka horkým adeptem na ředitele Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM), kde probíhá zuřivý boj mezi několika lékařskými skupinami. Podle deníku MF DNES patří Netuka k blízkým kontaktům Martina Nejedlého, někdejšího poradce Miloše Zemana, kvůli kterému volala veřejnost po konci ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS).

Řízením pražského IKEM byla dočasně pověřena vrchní ředitelka ministerské sekce pro ekonomiku a zdravotní pojištění Helena Rögnerová. Do poloviny srpna vedl institut Michal Stiborek, který rezignoval po podezřeních okolo svého úvěrového byznysu. Pověřením Rögnerové ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09) skončil v čele IKEM také jeho statutární náměstek Jiří Malý, kterého prověřuje policie.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V Česku bez šance, Martínek pojede do zahraničí. Odléčen by mohl být do Vánoc, řekli lékaři

Nový šéf vzejde až z probíhajícího výběrového řízení, šanci na ředitelské křeslo má nicméně Netuka. Společně s Janem Pirkem patří k největším českým specialistům na kardiochirurgii. Než přešel k operacím srdce, věnoval se cévám, zatímco jeho bratr David se zaměřil na mozek. Netuku jeho odbornost dostala do poradního týmu premiéra Petra Fialy (ODS).

Podle informací deníku MF DNES je ale Netuka zároveň blízkým kontaktem Martina Nejedlého, který roky působil jako poradce tehdejšího prezidenta Miloše Zemana. Pod jeho hlavičkou měl kardiochirurg podnikat mimo jiné i cesty do Ruska před vypuknutím invaze na Ukrajinu. Od té doby na ruské území již nevstoupil.

Netuka ale odmítá, že by kdy nasedl do letadla s Nejedlým, až už by šlo o linkový, nebo soukromý stroj. V zahraniční navíc operuje zcela běžně, třeba ve Spojených státech. „Jako expert bývám zván zdravotnickými institucemi z celého světa k provádění nebo proktorování specifických moderních operačních výkonů. Beru to osobně jako poctu a zároveň dobré vysvědčení pro úroveň našeho zdravotnictví. V Rusku jsem se s ním nikdy nesetkal ani tam s ním nepobýval,“ sdělil k Nejedlému MF DNES. Tehdejší ředitel IKEM Stiborek byl o jeho cestách vždy informován.

Vztah k Nejedlému nechtěl Netuka s ohledem na lékařské tajemství komentovat. Bývalý Zemanův poradce nicméně potvrdil, že chodí k elitnímu doktorovi kvůli vysokého tlaku. „Žádné cesty, ani letecky ani jinak se se mnou pan Netuka nezúčastnil,“ dodal Nejedlý. Mimo léčbu se s ním setkal prý jen jednou, a to během hradní konference kardiochirurgů.

Boj o moc i podezření z vydírání

Informace o Netukových cestách do Ruska, angažmá v poradním týmu premiéra i kontaktech s Nejedlým vyšly na povrch v době, kdy v IKEM panuje napjatá atmosféra. Že na půdě institutu zuří konflikt mezi manažery a lékaři, okomentoval kardiochirurg již dříve slovy, že od podzimu čelí účelově vypouštěným dezinformacím. Právě bývalý ředitel Stiborek a jeho náměstek Malý měli patřit k hlavním oponentům, kteří údajně přistoupili i k vydírání.

Případ si pod svá křídla převzala policie, která prověřuje také korupci v souvislosti s veřejnými zakázkami. Podle dosavadních informací zatím nikoho nezadržela ani neobvinila. V kauze jde mimo jiné o nátlak, kterému ze strany vedení nemocnice čelil zmíněný kardiochirurg Pirk.

Podle Seznam Zpráv měl Stiborek v minulosti půjčovat peníze na vysoký úrok a s vysokými penále, čímž si vydělal desítky milionů korun. Stiborek v rozhovoru pro Blesk informace označil za likvidační kampaň proti své osobě.

Čekání na nového šéfa IKEM není jediným problémem, které české zdravotnictví řeší. Ministr Válek se navíc pere s nedostatkem léků. Podívejte se, jaká nabízí řešení:

Tagy: