Legionella se objevila ve Valašském Meziříčí. Žena se nakazila bakterií z vodovodního potrubí

Žena z Valašského Meziříčí se nakazila legionellou.

Legionella ve Valašském Meziříčí

Zákeřná bakterie legionella, která v Polsku zabila už 19 lidí, se objevila i ve Valašském Meziříčí. Jedna žena skončila v těžkém stavu v nemocnici. Infekce se ve městě šíří vodovodním potrubím, sdělila CNN Prima NEWS s odkazem na hygienickou stanici Zlínského kraje.

Žena se nakazila legionellou zřejmě doma z vody. „Nemocná osoba byla ve velmi těžkém stavu, proto se provedlo šetření. Byly odebrány vzorky klinického materiálu a vzorky z vodovodní sítě,“ uvedla ředitelka hygienické stanice Zlínského kraje Eva Sedláčková.

K TÉMATU: Smrtelně nebezpečná legionella se vyskytuje i u nás. Chytit ji můžeme i z klimatizace, řekl Prymula

V jednom z panelových domů nedaleko centra Valašského Meziříčí objevili hygienici nebezpečnou bakterii legionellu.

„Dodavatelem tepla, teplé vody do bytových domů je městská společnost CZT, která hned provedla opatření a zvýšila teplotu teplé vody v celém městě na 55 stupňů,“ sdělil starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek.

Podle hygieniků se legionella nejvíce vyskytuje tam, kde se drží vlhkost, tedy třeba ve zvlhčovačích vzduchu, klimatizacích či vodovodních trubkách. Za vznikem zákeřné bakterie mohou pravděpodobně být i další faktory. „V poslední době lidé šetří, energie jsou velmi drahé. Apeloval bych na to, aby teplotu v bojlerech a zásobnících nesnižovali pod 50 stupňů,“ řekl Stržínek.

„Bakteriální onemocnění typu legionella se uchytává především na dýchacích cestách. Pokud je neléčené, tak se rozšíří a poškodí ledviny, játra a nervový systém,“ vysvětlil praktický lékař Lubomír Nečas. Podle lékařů se nemoc projevuje kašlem, teplotou a dušností. Vedle toho se mohou objevit i bolesti břicha, nevolnost či průjem. Může ale způsobit i smrt.

Ročně se v Česku vyskytnou desítky případů této nákazy. Jen ve Zlínském kraji se letos dosud objevilo už 18 případů.

Tagy:
zdraví Polsko bakterie Zlínský kraj Česko Valašské Meziříčí Robert Stržínek Krajská hygienická stanice Lubomír Nečas legionella