Prymula: Smrtelně nebezpečná legionella se vyskytuje i u nás. Chytit ji můžeme i z klimatizace

Epidemiolog Roman Prymula o riziku nákazy řádící v Polsku.

Epidemiolog Roman Prymula o legionářské nemoci

Smrtelnost u této nemoci je netradičně vysoká, komentoval epidemiolog Roman Prymula ve vysílání CNN Prima NEWS šíření legionelly, nedaleko českých hranic. Ta si v sousedním Polsku vyžádala už čtrnáct obětí, převážně se jednalo o starší jedince, kteří měli i jiné zdravotní problémy. Odborník také dodal, že se s touto nemocí potýkáme i v Česku.

„Bakterie legionella je poměrně četná a najdeme ji v půdě, vodě a poslední době bojujeme zejména s tím, že se usazuje ve filtroventilacích, které jsou chlazené vodou a skrze něž se masivně šíří, přičemž může způsobit velké epidemie,“ poznamenal epidemiolog.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vraždící bakterie na jihu Polska. Zemřelo sedm lidí, stovka je v nemocnici, úřady mají stopu

Projevy legionelly jsou různé, méně vážným je pontaická horečka, která se projevuje jako běžné chřipkové onemocnění a postihuje jen horní dýchací cesty. Pokud ale dojde do stádia zápalu plic, může být i smrtelná a vyžaduje hospitalizaci. Pneumophila je navíc rezistentní na penicilin, proto vyžaduje jiné způsoby léčby.

„Smrtnost u legionelly je netradičně vysoká, u starších osob se pohybuje kolem 15 %,“ upozornil Prymula. Výhodou u této bakterie je, že se nepřenáší z člověka na člověka, ale je nutné infikovaný aerosol do plic vdechnout (klimatizace), nebo například vypít (voda z vodovodu).

Rozšíření nákazy vyšetřuje i kontrarozvětka

S legionellou se podle epidemiologa často potýkáme i v Čechách, byť u nás není úmrtnost tak vysoká jako v sousedním Polsku. „Přesto se blíží nějakým 10 %,“ poznamenal.

Bakterie se masivně šíří v polském městě Rzeszów, kde ji hygiena objevila ve vodě. Město slouží jako klíčový tranzitní uzel pro mezinárodní vojenskou pomoc Ukrajině.

Šíření nákazy proto začala vyšetřovat i kontrarozvědka ABW, která prověřovala, zda nejde o úmyslný zásah do vodovodního systému. Podle stanice Radio RMF příslušníci ABW dosud nenašli nic, co by nasvědčovalo sabotáži.

SLEDUJTE: Názor epidemiologa Romana Prymuly na očkování proti RS virům

Tagy: