Leinert: Patrioti v Bruselu nic neprosadí, Babišovi ale pomohou doma. Valeš zmínil konec Spolu

Za novou koalicí Patrioti pro Evropu stojí mimo jiné expremiér Andrej Babiš (ANO).

Ondřej Leinert, Lukáš Valeš

Ačkoli je nová frakce Patrioti pro Evropu třetí nejsilnější v europarlamentu, nedosáhne ničeho velkého, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor Hospodářských novin Ondřej Leinert. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který uskupení spoluzakládal, tak podle něj už nebude muset „hrát na obě strany“, přičemž mu frakce poslouží dobře na domácí scéně. Politolog Lukáš Valeš podotkl, že kdyby skončila koalice Spolu, z politiky by nejspíše odešel i premiér Petr Fiala (ODS).

Podle Leinerta budou Patrioti pro Evropu, které spoluzakládal šéf ANO Babiš s maďarským premiérem Viktorem Orbánem a šéfem pravicově populistické Svobodné strany Rakouska Herbertem Kicklem, stát v evropské politice na názorovém okraji.

K TÉMATU: V europarlamentu budou řvát, ale nikdo si jich nevšimne, říká Vondra o „Babišově“ frakci

„Nevěřím tomu, že by toto uskupení dosáhlo v Bruselu něčeho zásadního. Tím je však nepodceňuji, jelikož jejich největší síla spočívá v tom, že budou svými výstupy v EU působit na svých tuzemských politických scénách,“ podotkl Leinert v pořadu Zprávy Plus.

Zmínil, že dokud bylo opoziční hnutí ve frakci Renew Europe (Obnovme Evropu), musel šéf ANO „hrát na obě strany“. „Na půdě europarlamentu musel být mírnější. Když srovnáme jeho rétoriku na domácí scéně a vystupování europoslankyň zvolených za ANO Martiny Dlabajové nebo Dity Charanzové, byly to nebe a dudy,“ zhodnotil komentátor.

Nyní může Babiš podle Leinerta razit stejnou politiku jak v Česku, tak v EU a posílit tím svou pozici doma. „V Renew toho mohli zákonodárci ANO prosadit více, ale to se nehodilo opozičnímu šéfovi do politického krámu,“ podotkl ve vysílání CNN Prima NEWS.

ODS bez Fialy a ANO bez Babiše?

Valeš uvedl, že situace v europarlamentu je nyní velmi nejistá a i v nejsilnější frakci Evropské lidové strany může dojít k věcem, které v minulém volebním období nebyly možné. Připomněl také téma sestavování možných vládních koalic po sněmovních volbách v příštím roce.

„Pro předsedu Motoristů sobě Petra Macinku není – na rozdíl od premiéra Fialy – spolupráce s hnutím ANO tabu, ovšem pod podmínkou, že by se opoziční subjekt posunul ze středu více doprava,“ poznamenal politolog.

Motoristé podle něj mohou být spojovacím článkem mezi křídlem ODS, které by se jednání s ANO nevyhýbalo, a samotným hnutím. „Vše by ale muselo samozřejmě proběhnout bez Fialy a Babiše na předsednických křeslech. Projekt Spolu je doménou premiéra – pokud by koalice znovu nešla do vlády, nejspíš by v politice skončil i Fiala,“ dodal Valeš.

Leinert také pronesl, že Motoristé „žádného dalšího Filipa Turka nemají“. Více se dozvíte ve videu výše.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Debatovalo by se o nepodstatných číslech. Fiala nechápe kritiku utajování návrhu rozpočtu

Tagy:
politika Petr Fiala Evropský parlament europoslanec ANO 2011 Lukáš Valeš Ondřej Leinert Dita Charanzová Martina Dlabajová Motoristé sobě frakce Patrioti pro Evropu frakce Evropského parlamentu