Lékař promluvil o nemoci Karla Heřmánka: Může vás vyřadit z provozu. Proč patří k nejhorším?

Ve věku 76 let tragicky zemřel oblíbený herec Karel Heřmánek.

Nekrolog Karla Heřmánka

Zánět trojklanného nervu, kterým trpěl i známý herec Karel Heřmánek, patří mezi nejbolestivější a nejtěžší nemoci. „Tato nemoc může člověka skutečně vyřadit z provozu,“ uvedl pro CNN Prima NEWS primář neurochirurgické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava Tomáš Hrbáč. Bohužel není výjimkou, že lidé, kteří touto nemocí trpí, se rozhodnou sami ukončit svůj život.

Při zánětu trojklanného nervu se bolest projevuje v oblasti obličeje a může mít dvě podoby. „Buď se jedná o záchvatovitou bolest, která přichází náhle a trvá několik vteřin, nebo o trvalou bolest, se kterou se pacient může potýkat týdny, měsíce nebo dokonce roky,“ vysvětlil Hrbáč pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Zákeřný komáří virus dorazil už i do Evropy. Není na něj lék. Jak poznat horečku OROV?

„Této stálé bolesti často předchází nějaké poškození trojklanného nervu, které může vzniknout v oblasti obličeje nebo dále od mozkového kmene. K poškození může dojít například v důsledku zánětu, nádoru, stomatologického zákroku, ORL výkonu nebo herpetické infekce,“ nastínil primář.

V případě záchvatovité bolesti je podle experta příčinou většinou to, že v místě, kde trojklanný nerv vystupuje z mozkového kmene, na něj těsně naléhá tepna, jež při každé pulzaci do nervu naráží. „Tím dochází k určitému poškození, které se projevuje právě těmito bolestmi,“ sdělil Hrbáč.

Obě varianty bolesti však bývají pro pacienta nesnesitelné. „Skutečně vás ta bolest může vyřadit z provozu. Zánět trojklanného nervu patří mezi jedny z nejhorších,“ zdůraznil Hrbáč a dodal, že pacienti trpící záchvatovitou bolestí se často vyhýbají jakémukoli podráždění – například čištění zubů, kousání nebo mluvení. „Ten člověk se totiž naučí, že všechny ty pohyby tím obličejem mohou vyvolat bolest, která je tak silná, že ti lidé odpadávají,“ dodal.

Emocionální zátěž spojená s opakovanými bolestmi může vést i k psychickým problémům, například k depresi, jak uvádí web National Health Service (NHS). Některé zahraniční zdroje dokonce označují zánět trojklanného nervu za „sebevražednou nemoc“, což Hrbáč potvrdil. „Některé lidi to skutečně dožene až k sebevraždě.“

Zánět trojklanného nervu může pacientům výrazně zkomplikovat život. Léčba obvykle začíná podáváním léků, a pokud ty nepomáhají, může být doporučena operace k uvolnění tlaku na nerv nebo k přerušení bolestivých signálů.

Se zánětem trojklanného nervu v obličeji se letos v květnu potýkal i herec Karel Heřmánek, který 24. srpna ve věku 76 let spáchal sebevraždu. Kvůli pulsující bolesti se tehdy podle webu iDnes.cz nedostavil ani na projekci svého nového seriálu. Krátce před smrtí ale hýřil vitalitou, ukázal se i na filmovém festivalu v Karlových Varech. Zda s jeho odchodem měla spojitost tato nemoc, je proto nejasné.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Unikátní úspěch lékařů z Brna. Půlroční Oliver má po operaci mozku šanci na plnohodnotný život

Tagy: