Zákeřný komáří virus dorazil už i do Evropy: Není na něj lék. Jak poznat horečku OROV?

Virus přenáší komáři.

Lékaře děsí vzácný virus přenášený komáry

Lékaře a virology v Jižní Americe znepokojily přibývající případy výskytu dosud relativně vzácné horečky Oropouche (OROV), informovala CNN. Zákeřné onemocnění přenášené muškami a komáry má podobné symptomy jako malárie nebo horečka dengue. V uplynulých měsících byli nakažení pacienti i v Evropě. V České republice se zatím virus nevyskytl. Podle odborníků na nemoc dosud neexistuje vhodná vakcína ani lék.

K 1. srpnu bylo letos hlášeno více než osm tisíc případů OROV, napsal web CNN. Většina případů byla zaznamenána v Jižní Americe. Infekce se ovšem rozšířila i do zemí, kde se až dosud nevyskytla. Desítky případů hlásí Spojené státy i Evropa.

ČTĚTE DÁLE: Itálii straší epidemie legionářské nemoci: Nikdo neví, kde se vzala. Šíří se už i Českem

Pacienti si podle zjištění hygieniků nemoc pokaždé dovezli ze zasažených oblastí ve střední Americe a v Karibiku. Panamerická zdravotnická organizace, regionální pobočka Světové zdravotnické organizace, v reakci na šíření nákazy vydala počátkem srpna epidemiologické upozornění na OROV v jižní i severní Americe. Nově je riziko nákazy v Amerikách popisováno jako „vysoké“.

„Ačkoli byla nemoc historicky popisována jako mírná, geografické rozšíření přenosu a detekce závažnějších případů podtrhují potřebu zvýšeného dohledu a včasného popisu možných závažnějších projevů,“ uvedla agentura v komuniké.

OROV se podle údajů Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí během léta objevil i na evropském kontinentu. Nejvíce případů bylo zaznamenáno ve Španělsku. Další výskyty byly v Itálii a v Německu. V České republice zatím nebyl zaznamenán žádný případ onemocnění horečkou Oropouche.

Odkud se nemoc vzala?

Nemoc dostala jméno podle řeky Oropouche v Trinidadu a Tobagu, kde byla poprvé v roce 1955 identifikována, upřesnil web Státního zdravotnického ústavu. Horečka Oropouche se přenáší kousnutím infikovaných mušek a komárů. Původně se nemoc vyskytovala u lenochodů.

Přestože od poloviny 50. let bylo zaznamenáno asi 500 tisíc případů onemocnění OROV, znalosti o nákaze jsou omezené, připomíná odborný časopis The Lancet. Podle dosavadních poznatků vědců horečku Oropouche způsobuje stejnojmenný virus, který se přenáší nejčastěji kousnutím mušky Culicoides paraensis, případně specifickými druhy komárů. Neexistují zatím žádné důkazy o přenosu nemoci z člověka na člověka.

Příznaky jsou podobné jako u horečky dengue nebo malárie. První problémy se objeví asi čtyři až osm dní po kousnutí a velmi rychle se pak zhoršují. Mezi další symptomy se řadí horečka, bolesti hlavy, zimnice, ztuhlost kloubů a někdy i nevolnost a zvracení. Většina pacientů se zotaví přibližně za sedm dní. Podle WHO jsou závažné případy vzácné.

Proti nákaze neexistuje spolehlivá vakcína ani lék. Jednotlivé případy lze prokázat laboratorním vyšetřením. Zároveň je třeba nejprve vyloučit běžnější viry, jakým je například horečka dengue.

„Potřebujeme získat trochu více informací. Pak lze lépe kontrolovat oblasti, které mohou být ohroženy,“ uvedla pro CNN výzkumnice Erin Staplesová ze specializovaného pracoviště CDC v americké Atlantě. „Stále se učíme o tomto viru a budeme zveřejňovat aktualizace, jakmile je budeme mít,“ doplnila.

Situace se může v dalších měsících a letech změnit. Letos byla vůbec poprvé hlášena úmrtí na horečku Oropouche. Zároveň vědci odhalili znepokojivé důkazy, že nemoc se může přenést z těhotné ženy na plod a ohrozit průběh porodu.

„Klimatické změny a odlesňování vytvářejí více příležitostí pro interakci lidí s infikovaným hmyzem. Tím se zvyšuje riziko šíření nákazy,“ varovala na závěr před možným budoucím scénářem Panamerická zdravotnická organizace.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Útočné vosy z Afriky a jedovatí pavouci se šíří v Česku. Prymula varoval, kdy hrozí až smrt

Tagy: