Jsme obklíčeni, chybí nám léky. Lékař popsal v mrazivém videu pro CNN apokalypsu v Gaze

Z oblasti kolem nemocnice zbyly jen trosky.

Lékař z Gazy žádá o humanitární pomoc

Jsme obklíčeni ze všech stran izraelskou armádou a nemáme kam evakuovat naše pacienty, uvedl tento týden pro CNN lékař a ředitel jedné z nemocnic na severu pásma Gazy Hussam Abu Safiya. Situaci v nemocnici označil za katastrofickou. V oblasti se vedou intenzivní boje mezi izraelskou armádou a teroristy z hnutí Hamás.

„Izraelci vyzývají telefonáty k evakuaci budov v okolí,“ uvedl Safiya pro CNN. „My nemůžeme evakuovat nemocnici. Máme tady více než 150 pacientů včetně dětí připojených k ventilátorům a novorozenců v inkubátorech,“ popsal lékař a zároveň ředitel nemocnice Kamala Adwana.

ČTĚTE DÁLE: Pod nemocnicí v Bejrútu je 500 milionů dolarů Hizballáhu, oznámil Izrael. Poté byla evakuována

Safiya dodal, že od pondělí se nemocnice potýká s nedostatkem léků a krve. „Máme tady pouze pár zdravotníků a počet zraněných je vysoký,“ upozornil ve videu na síti Instagram. „Mezinárodní humanitární organizace včetně Červeného kříže musí okamžitě zasáhnout, než bude příliš pozdě,“ apeloval na světovou veřejnost Safiya.

Izraelská armáda již dříve upozornila, že na severu pásma Gazy se zbývající teroristé hnutí Hamás snaží seskupit a pokračovat v boji. V reakci na hrozící boje opustilo od úterý asi 20 tisíc obyvatel tábor Džabálija na severu Pásma Gazy, informovala ve středu izraelská armáda na sociální síti X. Uvedla také, že zatkla na 150 teroristů z Hamásu.

Izraelské síly pokračují po 6. říjnu na severu Pásma Gazy v další ofenzivě. Izraelci podle svých slov umožňují civilistům bezpečný odchod. Před možnými údery jsou místní varováni telefonátem nebo SMS zprávou.

Úřad izraelského ministerstva obrany pro palestinské civilní záležitosti COGAT v úterý zároveň oznámil, že od 14. října umožnil na sever Pásma Gazy vjezd 237 kamionům s jídlem, vodou, zdravotnickým materiálem a další humanitární pomocí. Předtím se do oblasti s asi 400 tisíci lidmi od začátku října dva týdny nedostávala žádná humanitární pomoc. To vyvolalo spekulace, že izraelská vláda realizuje plán vojenského obležení oblasti, aby donutila teroristy se vzdát. Vláda však odmítla, že by takový plán prováděla.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zabití šéfa Hamásu je bolestná ztráta, boj proti Izraeli ale nezastaví, říká íránský vůdce Chameneí

Tagy:
zdraví nemocnice CNN Izrael Červený kříž Pásmo Gazy Hamás Bejrút Hizballáh ozbrojený konflikt zdravotnické zařízení Izraelské obranné síly nemoci a zdravotní potíže konflikt, válka a mír